Στις 30 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών!!!

Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να τελειώσει η αγωνία για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η ανακοίνωση των βάσεων γίνεται, σύμφωνα με Τα Νέα, συνήθως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο, αν τελικώς οι βάσεις ανακοινωθούν την Παρασκευή 30 Αυγούστου, θα είναι η πρώτη φορά που η δημοσιοποίηση γίνεται τόσο αργά. Πέρυσι, πάντως, η ανακοίνωση είχε γίνει στις 27 του μηνός.

Υπενθυμίζεται πως με τα στοιχεία από τις βαθμολογίες των μαθητών αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές και σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Ειδικά στις σχολές χαμηλής ζήτησης, η πτώση δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 1.000 μόρια. Εκτιμάται ότι πτώση θα υπάρξει και στις περιζήτητες σχολές όπως είναι οι νομικές, οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές.

Μεγάλοι «χαμένοι» θεωρούνται οι υποψήφιοι του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, καθώς εκεί καταγράφηκαν οι χειρότερες βαθμολογικές επιδόσεις. Έτσι θα σημειωθεί μεγάλη πτώση σε πολλές σχολές αυτών των δυο πεδίων. Ο ιδιαίτερα μικρός αριθμός των αριστούχων δείχνει ότι η πτώση των βάσεων θα επηρεάσει και τις ιατρικές σχολές, ακόμα και αυτή της Αθήνας, όπου αναμένεται η βάση να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.

Συγκρατημένη εκτιμάται ότι θα είναι η πτώση στις βάσεις των σχολών του 1ου επιστημονικού πεδίου καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων, στα μαθήματα της κατεύθυνσης ήταν καλύτερες συγκριτικά με αυτές των υποψηφίων των άλλων κατευθύνσεων.

Και οι Οικονομικές Σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση όπου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 600 μόρια.

βασεις 2013

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 69.288, μειωμένος κατά 9% σε σχέση με το 2012. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι 104.757.