Συρία: Αντίστροφη μέτρηση – Δεν αποκλείεται επέμβαση ακόμη και μέσα στη νύχτα

Ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά και την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της σύσκεψης, πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δεν επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές μέχρι αυτή την ώρα, αναφέρουν ότι Κίνα και Ρωσία απέσυραν τους μόνιμους αντιπροσώπους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μία κίνηση, που αν αποδειχτεί αληθής, συνεπάγεται την οριστική ρήξη των δύο αυτών χωρών με το «μπλοκ» ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, που έχουν ήδη πει το «ναι» στη στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ, η δήλωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου στο NBC News είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και του τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Όπως δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή που δεν κατονομάζεται, «βρισκόμαστε στο σημείο δίχως επιστροφή», και πρόσθεσε ότι η επίθεση στη Συρία, με αεροεπιδρομές θα ξεκινήσει σύντομα, ως απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασάντ κατά του άμαχου πληθυσμού.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των υπουργών της κυβέρνησης την Πέμπτη το πρωί, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

 syria-political-map1

Ψάχνουν για καταφύγια οι πολίτες της Συρίας 

Την ίδια ώρα, τα θύματα αυτής της τραγωδίας, οι πολίτες της Συρίας προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Δαμασκού σπεύδουν να προμηθευτούν και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα αναζητούν ασφαλή καταφύγια, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Ήδη πάντως, το τελευταίο 24ωρο περίπου 10.000 Σύροι διέσχισαν τα σύνορα με το Λίβανο, εν μέσω των πληροφοριών ότι επίκεινται πλήγματα εναντίον της χώρας τους, όπως έκανε γνωστό στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας λιβανέζος συνοριακός φρουρός.

«Ήταν κυρίως άμαχοι – γυναίκες και παιδιά – που έρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Δαμασκού», πρόσθεσε ο φρουρός.

Από την πλευρά του, το καθεστώς Ασαντ έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα γενικά επιτελεία του στρατού και της αστυνομίας, εκτοξεύοντας απειλές προς τους Δυτικούς.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω απ’ αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τους οποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων».

Διαβάστε όλο το άρθρο στο πρώτο θέμα .

Συρία Αντίστροφη μέτρηση Δεν αποκλείεται επέμβαση ακόμη και μέσα στη νύχτα