Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου : Τα σημαντικότερα γεγονότα! video

Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου : Τα σημαντικότερα γεγονότα! video

san simera

 

Ιστορική αναδρομή. Από την ΕΡΤ

380 μ.Χ.: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος ο Μέγας, με διάταγμα του αναγνωρίζει το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας και η Εκκλησία τον ονόμασε Μέγα.

1770: Ο Θεόδωρος Ορλώφ καταπλέει στο Οίτυλο της Μάνης για να παρακινήσει τους κατοίκους σε εξέγερση κατά των Τούρκων. Η εξέγερση σ΄αυτή τη φάση απέτυχε και μόνον στην Τρίπολη οι Τούρκοι κατέσφαξαν 3.000 χριστιανούς.

1826: Ο Ιμπραήμ κατέλαβε στο Μεσολόγγι τις νησίδες Ντολμά και Πόρο. Οι 350 Ελληνες έπεσαν μέχρις ενός. Δικαίως αυτή η Πόλη ονομάσθηκε “Ιερή Πόλη”.

1935: Ο δόκτωρ Γουάλας Κράδερς, χημικός στη χημική βιομηχανία “du pont”, αμερικανικών συμφερόντων εφεύρε το νάυλον.

1940: Εγιναν τα εγκαίνια των σταθμών ασυρμάτου με το εξωτερικό, στο Χαρβάτι και στη Λούτσα.

1943: Στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών κηδεύτηκε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Τον αποχαιρέτησε ο Αγγελος Σικελιανός, με μεστό και ποιητικό λόγο, απαγγέλωντας το “Ηχήστε σάλπιγγες”… και οι χιλιάδες κόσμος που αποχαιρέτησαν τον ποιητή ξεχύθηκαν στην κατεχόμενη Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της γερμανικής κατοχής.

1953: Οι άγγλοι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον ανακάλυψαν τη δομή του DNA. Για την ανακάλυψη τους αυτή, που χαρακτηρίσθηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ, το 1962.

1970: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίσθηκαν στα Ψήλα Αλώνια στην Πάτρα.

1986: Δολοφονήθηκε ο σουηδός πρωθυπουργός Ούλαφ Πάλμε.

1990: Με ένα νόμο το Ανώτατο Σοβιέτ έθεσε τέρμα σ΄ένα καθεστώς 60 ετών καταργούνται τα Κολχόζ, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στο ρώσο αγρότη, να μπορεί ν΄αποκτήσει γη και να την κληροδοτήσει στα παιδιά του.

1999: Η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ, κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο, στην ιστορία της στο διεθνές τουρνουά της Μαδέρα με συνολική βαθμολογία 38.767 βαθμούς κέρδισε επί πλέον 2 χρυσά στα τελικά.