Μώραλης: «Ολοι μαζί για τον Πειραιά νικητή»!

Μώραλης: «Ολοι μαζί για τον Πειραιά νικητή»!

Ο Γιάννης Μώραλης μίλησε στη SportDay για την ώρα της μεγάλης ανατροπής αλλά και την επόμενη μέρα του Πειραιά.

105805

H κρίσιμη μέρα για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση έφτασε και λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μίλησε στην «Sportday» για την αναμέτρηση με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, τη σημασία των εκλογών, αλλά και την επόμενη μέρα της πόλης, αν είναι ο τελικός νικητής, μετά το προβάδισμα που πήρε την πρώτη Κυριακή. 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς νικητής» κάλεσε τους νέους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να έχουν συμμετοχή, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που είχε η δημιουργία του συνδυασμού από τον κόσμο, στον σημερινό του αντίπαλο, κυρίως όμως σε όσα γίνουν στην πόλη αν κερδίσει, διότι αυτό είναι και το ζητούμενο… 

Κύριε Μώραλη, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον πειραϊκό λαό πριν τις επαναληπτικές εκλογές, που θα κρίνουν τον τελικό νικητή; Σε μία διαδικασία που θα μετάσχουν και όσοι δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο εσάς ή τον κύριο Μιχαλολιάκο; 

«Θέλω να καλέσω όλους τους Πειραιώτες και κυρίως τη νεολαία που σήμερα μαστίζεται από την ανεργία να έρθουν και να ψηφίσουν. Εχουμε πρόγραμμα που δημιουργεί θέσεις εργασίας στην πόλη μας και ξέρουμε πως θα το υλοποιήσουμε για να ξαναγίνει ο Πειραιάς η πόλη που θέλουμε. Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, όποια επιλογή και αν έκανε στον Α’ γύρο. Από όποιον πολιτικό και κοινωνικό χώρο και αν προέρχεται. Να δουν το πρόγραμμά μας, να δουν τις δεσμεύσεις μας και να μας δώσουν την ευκαιρία να το υλοποιήσουμε. Η αλλαγή του Πειραιά είναι υπόθεση όλων μας. Μαζί θα κάνουμε τον Πειραιά νικητή»! 

Περιμένατε ότι ο «Πειραιάς Νικητής» θα έπαιρνε την πρώτη θέση την προηγούμενη Κυριακή; Δεν είναι σύνηθες ένας συνδυασμός που δημιουργήθηκε λίγο πριν τις εκλογές να παίρνει αμέσως την πρώτη θέση… 

«Για εμάς ήταν από την αρχή μια κούρσα 40 ημερών. Μια δύσκολη κούρσα. Οφείλω να ευχαριστήσω τους Πειραιώτες για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον συνδυασμό και για μένα, ήταν θετικό το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η ανατροπή για τον Πειραιά. Ετσι πιστεύω, αυτό βλέπω στους δρόμους καθημερινά, σε κάθε γειτονιά». 

Ενα σχόλιο για τον αντίπαλό σας, τον κ. Μιχαλολιάκο. Εχει κάνει καταγγελίες και τον έχετε κατηγορήσει για πόλωση… 

«Δεν είναι ωραία η εικόνα ο Δήμαρχος Πειραιά, να καταγγέλλει τα πάντα και τους πάντες, χωρίς φυσικά να μπορεί να αποδείξει τίποτε. Βγάζει πικρία, τον έχει πιάσει πανικός, νόμιζε ότι θα κέρδιζε εύκολα τον Δήμο. Δεν επιθυμεί να μιλάμε για τα προβλήματα της πόλης και επιδίδεται σε ένα παλαιοκομματικό σπορ, της κατασυκοφάντησης και της λασπολογίας. Είναι μια εικόνα ενός ανθρώπου που αρνείται να δεχτεί μια διαφαινόμενη ήττα. Είναι κρίμα διότι θα έπρεπε να συζητάμε για τα προβλήματα της πόλης και όχι για ανύπαρκτα ζητήματα που εξυπηρετούν σκοπιμότητες». 

Εχετε αρχίσει να αισθάνεστε… δήμαρχος; Είδαμε, για παράδειγμα, ότι στείλατε επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων με το πρόγραμμα του συνδυασμού σας, με έμφαση στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, με δεδομένη απόφαση να διεκδικήσετε αν εκλεγείτε ένα μέρος αυτών των κονδυλίων. 

«Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στον Πειραιά. Με την επιστολή μας καλέσαμε τον πρωθυπουργό αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να αναλάβουν δημόσια δέσμευση, ότι ο Πειραιάς θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης στο νέο ΕΣΠΑ. Η στρατηγική του θέση στον εθνικό σχεδιασμό και η νευραλγική του θέση στη Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέχουν τα εχέγγυα για την έξοδό του από την ύφεση και των πολιτών του από την ανέχεια. Εχουμε εκπονήσει μελέτες και πιστεύουμε ότι αν ο Πειραιάς μετατραπεί σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, σε διεθνή κόμβο Συγκοινωνιών, Επικοινωνιών, Logistics και Εμπορίου και σε Λιμάνι αφετηρίας για την Κρουαζιέρα θα επιφέρει πόρους στον Πειραιά πλέον των 3 δισ. ευρώ και συνακόλουθα 35.000 νέες θέσεις εργασίας». 

Τι είναι εκείνο που σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση όλο αυτό το διάστημα, τι σας έχει ικανοποιήσει και αν υπάρχει κάτι που σας έχει απογοητεύσει; 

«Πραγματικά αισθάνθηκα πολύ όμορφα με την αγάπη και τη ζεστασιά που εισέπραξα από τους Πειραιώτες, σε κάθε γειτονιά. Ειλικρινά αυτό μου έδινε καθημερινά δύναμη στη δύσκολη αυτή προσπάθεια. Από την άλλη αισθάνθηκα ντροπή από την παλαιοκομματική συμπεριφορά του κυρίου Μιχαλολιάκου την τελευταία εβδομάδα, ο οποίος προσπάθησε να σπιλώσει έναν ολόκληρο συνδυασμό και εμένα προσωπικά». 

Η στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι στην πράξη ουσιαστική. Δεν μετέχει απλά στο ψηφοδέλτιο, αλλά είναι ενεργός όλο αυτό το διάστημα. Πόσο έχει βοηθήσει τον συνδυασμό σας; 

«Η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στην πρώτη γραμμή είναι πολύ σημαντική στην προσπάθεια που κάνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν δίπλα τους και πίσω τους μέτριους για να αναδεικνύουν τη δική τους προσωπικότητα. Προσωπικά θέλω δίπλα μου ισχυρούς ανθρώπους με γνώσεις και κύρος, ανθρώπους των έργων και όχι των λόγων». 

Η επόμενη μέρα, αν εκλεγείτε, πώς θα είναι; Τι είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε; 

«Ασφαλώς να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας, που κύριο στόχο έχει την αντιμετώπιση του θέματος της ανεργίας και τη μεγιστοποίηση των εσόδων του Δήμου. Αμεσα θα επιδιώξω να δω τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συνεργασία για την προώθηση των έργων που έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Εχουμε πολλά πράγματα στον σχεδιασμό μας και από τις πρώτες 100 ημέρες θα αρχίσει να φαίνεται η διαφορά σε όλα τα επίπεδα».