Καθυστερεί το Internet? Δείτε τι φταίει

Explorer

Συμβαίνει, και στις καλύτερες οικογένεις: Προσπαθούμε να δούμε ένα βιντεάκι στο Youtube, μικρό σε διάρκεια και σε χαμηλή ανάλυση, και παρ’ όλα αυτά δεν φορτώνει με τίποτα. Ή κατεβάζουμε ένα αρχείο λίγων megabytes, και χρειάζεται να περιμένουμε δέκα λεπτά, εκεί που κανονικά θα είχε κατέβει σε ένα. Το ερώτημα είναι, γιατί καθυστερεί το Internet? Άραγε έχει πρόβλημα η σελίδα, έχει πρόβλημα ο πάροχος, ή μήπως ο γείτονας μας κλέβει wifi και κατεβάζει ταινίες από Torrent? Και ενώ για τη σελίδα ή τον πάροχο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι απόλυτα εφικτό να ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει στο προσωπικό μας δίκτυο, χάρη σε ένα μικρό προγραμματάκι ονόματι NetworkMiner.

Γιατί λοιπόν καθυστερεί το Internet?

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η μόνη συσκευή που χρησιμοποιούσε το Internet στο σπίτι ήταν ο υπολογιστής μας. Σήμερα όμως, όχι μόνο έχουμε κινητά και tablet συνδεδεμένα με το wi-fi μας, αλλά και άλλες συσκευές έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο Internet, όπως οι τηλεοράσεις , οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ενώ σύντομα δεν αποκλείεται μέχρι και το ψυγείο μας να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο (ήδη υπάρχουν κάποια μοντέλα που το υποστηρίζουν).

Με όλες αυτές τις συσκευές να θέλουν ένα μέρος του bandwidth της σύνδεσής μας, συν τον εκάστοτε γείτονα αν δεν έχουμε κλειδώσει σωστά το WiFi μας, λογικό είναι από καιρό εις καιρούν τα πράγματα να ψιλοσέρνονται.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εντοπίσουμε ποιός είναι ο ένοχος ή οι ένοχοι που η σύνδεσή μας δεν τραβάει, προκειμένου να επέμβουμε.

Όσο απλή κι αν είναι θεωρητικά αυτή η ιδέα, στην πράξη είναι δύσκολο να ξέρουμε ακριβώς ποιό μέρος της σύνδεσής μας απασχολεί η κάθε συσκευή.

Θα έπρεπε ιδανικά, να είχαμε εγκαταστήσει στην κάθε συσκευή ένα πρόγραμμα που να μετράει τη χρήση του Internet, αυτό όμως θα ήταν αφενός χρονοβόρο, και θα ήταν ανέφικτο όσον αφορά την τηλεόρασή μας, το PlayStation 3 ή το γείτονα.

Το NetworkMiner μας δίνει μια απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αρκεί να εγκατασταθεί σε ένα μόνο υπολογιστή, και μέσω της κάρτας δικτύου του θα μπορέσει να βγάλει συμπέρασμα για την κίνηση σε όλο το οικιακό μας δίκτυο.

Σνιφάροντας κι Aναλύοντας

Το NetworkMiner ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων που ονομάζονται packet sniffers. Τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να “αφουγκραστούν” την κίνηση των δεδομένων από και προς το Internet, και με τις πληροφορίες από κάθε πακέτο δεδομένων να μας επιτρέψουν να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Το πρόγραμμα είναι portable (δηλαδή δεν χρειάζεται εγκατάσταση, απλά το αποσυμπιέζουμε από το .zip στο οποίο κατεβαίνει και το τρέχουμε). Το μόνο που χρειάζεται στη συνέχεια είναι να επιλέξουμε το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι με βάση την κάρτα δικτύου (ενσύρματη Ethernet ή ασύρματη WiFi), και να πατήσουμε το κουμπί “Start”.

network-miner1

Μέχρι να πατήσουμε Stop ή να κλείσουμε το πρόγραμμα, το NetworkMiner θα τρέχει συνεχώς, παρακολουθώντας ζωντανά το δίκτυό μας και όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό.

Στην πρώτη καρτέλα Hosts, δείχνει τις διαφορετικές διευθύνσεις σελίδων στις οποίες είναι συνδεδεμένες όλες οι συσκευές του σπιτιού μας.

network-miner2Αν σας φαίνονται πολλές, μην ανησυχείτε. Στον υπολογιστή υπάρχουν διάφορες διεργασίες που είναι συνδεδεμένες σε σελίδες στο Internet (antivirus, windows update κλπ), και φυσικά ας μην ξεχνάμε πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούμε και να έχουμε ανοιχτά 30 tabs (που το καθένα θα μετράει σαν ξεχωριστή σύνδεση).

Κάνοντας κλικ στο σύν σε καθεμία από τις διευθύνσεις, παίρνουμε πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση, πόσα πακέτα έχουν σταλεί και ληφθεί.

network-miner3

Αρκετές από αυτές τις διευθύνσεις θα καταφέρει να τις αναγνωρίσει το NetworkMiner. Αυτές όμως που χαρακτηρίζει ως “unknown” είναι εύκολο να βρούμε το ποιόν τους, κάνοντας ένα reverse IP Lookup στο whois.net. Για παράδειγμα, η παραπάνω διεύθυνση ανήκει στη Google.

network-miner4

Η καρτέλα Frames είναι επίσης χρήσιμη, καθώς δείχνει τις απευθείας συνδέσεις ανάμεσα σε συσκευές και σελίδες. Στο παράδειγμα βλέπουμε πως ο υπολογιστής με την IP 192.168.1.6 είναι συνδεδεμένος στη Google.

Βρίσκοντας τον ένοχο

Φυσικά, δεν ξεκινήσαμε όλη αυτή τη διαδικασία για να χαζεούμε νούμερα σε τετράδες, αλλά για να βρούμε τις πταίει και το Internet σέρνεται.

Κατ’ αρχάς, στις καρτέλες files και images μπορούμε, σαν άλλος big brother, να δούμε τα αρχεία και τις εικόνες που διακινούνται στο δίκτυό μας.

network-miner7

(σημειωτέον, αυτές οι καρτέλες λειτούργησαν μόνο στο desktop και όχι στο laptop μου, πιθανώς έχει να κάνει με την κάρτα δικτύου και τους drivers).

Αν βρούμε λοιπόν εδώ μεγάλες εικόνες και αρχεία που δεν αναγνωρίζουμε, ξέρουμε τι καθυστερεί το δίκτυο.

Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε ακριβώς τον ένοχο. Επιστρέφοντας στην καρτέλα Hosts, μπορούμε στο menu “Sort Hosts On” να επιλέξουμε να ταξινομηθεί η λίστα με βάση τον αριθμό των εισερχόμενων ή εξερχόμενων πακέτων δεδομένων. Αν κάποια από τις συσκευές μας ή μία συγκεκριμένη εφαρμογή έχει μεγάλα νούμερα, το πιθανότερο είναι αυτός να είναι ο ένοχος που το ίντερνετ δεν τραβάει.

network-miner10

Η κορυφή του παγόβουνου

Οι πιο παρατηρητικοί από εσάς θα είδατε πως υπάρχουν καρτέλες για Messages (που ανιχνεύουν στα πακέτα μυνήματα από Instant Messengers) και Credentials (που ανιχνεύουν password στο δίκτυο).

Δεν είναι σκοπός του σημερινού άρθρου να αναλύσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες ή τις πολλαπλές εφαρμογές που μπορεί να έχει το NetworkMiner.

Όμως θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε σε ένα ξεκλείδωτο δίκτυο, στην καφετέρια ή στο γείτονα, πως το προγραμματάκι αυτό είναι εντελώς δωρεάν (και δεν είναι το μόνο που κάνει αυτή τη δουλειά) και θα μπορούσε ο καθένας στο ίδιο δίκτυο να έχει πρόσβαση στους κωδικούς σας…

Απλά το αναφέρω, σαν τροφή για σκέψη…

Πηγή: pcsteps.gr