Γιάννης Μώραλης : «Τον πήχη ψηλότερα για τον Πειραιά»

«Τον πήχη ψηλότερα για τον Πειραιά»

Για το όραμά του σε ό,τι αφορά στον Πειραιά, τις συκοφαντίες του απερχόμενου Δημάρχου, Βασίλη Μιχαλολιάκου και για πολλά άλλα μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», Γιάννης Μώραλης, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στο «BHMA FM» και τον «ΑΝΤ1», αντίστοιχα.

39_moralis_xeg290414

Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Μώραλη στον «ΒΗΜΑ FM»:

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Κεντροαριστεράς, είμαι ένας από αυτούς»

«Εγώ θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την κεντροαριστερά, άλλωστε ανήκω σε αυτούς, μεγάλωσα σε ένα τέτοιο σπίτι, νιώθω άνετα μαζί τους, να τους ζητήσω να έρθουν μαζί μας να κάνουμε την ανατροπή. Από 16 ετών είμαι στους δρόμους σε ό, τι μπορεί να θεωρηθεί, αγώνας και διεκδίκηση. Και σε αυτό το κοινό μπορώ να μιλώ με μεγαλύτερη άνεση γιατί έζησα μέσα σε αυτό τον χώρο. Απευθύνομαι στους πολίτες και όχι στους επικεφαλής κατ’ ανάγκη».

«Θέλω να διοικήσω έχοντας δίπλα μου δυνατούς ανθρώπους με κύρος»

«Έχω ξαναπεί ότι αυτές οι παρουσίες με τιμούν, εγώ θα διοικήσω τον Δήμο και θέλω να έχω δίπλα μου δυνατούς ανθρώπους με κύρος, να βοηθήσουν σε αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, τουρισμό και ναυτιλία. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα συμφέρον. Στο κάτω κάτω, όσοι εξυπηρέτησαν ίδια συμφέροντα τριάντα χρόνια στη χώρα, δεν έβγαιναν ποτέ στην πρώτη γραμμή. Θα ήταν πολύ εύκολο για αυτούς να μείνουν πίσω από την κουρτίνα, στο παρασκήνιο, να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Όταν είναι κάποιος μπροστά και στηρίζει έναν άνθρωπο, βγαίνει στην πρώτη γραμμή και ζητάει σταυρό, δεν μπορεί να επιθυμεί να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα. Επιθυμεί να προσφέρει στην πόλη του».

«Το δίλημμα των εκλογών είναι ποια ομάδα ανθρώπων μπορεί να αρπάξει την τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης για τον Πειραιά»

«Αυτός ο σχηματισμός είμαστε, αυτοί οι άνθρωποι είμαστε και νομίζω ότι το δίλημμα της Κυριακής είναι σαφές: Ποια ομάδα ανθρώπων και ποιος επικεφαλής μπορεί να αρπάξει αυτή την κρίσιμη, την τελευταία ευκαιρία στον Πειραιά, να αναδείξει την πόλη με βάση τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Θα μείνουμε στον παλαιοκομματισμό και στη συντήρηση, που για μένα κύριος εκπρόσωπος είναι ο κ. Μιχαλολιάκος, ή σε μια πρόοδο, σε μια ανάπτυξη και σε μια δημιουργία.  Αυτό είναι το σύνθημα και καλώ όλους τους πολίτες να μας στηρίξουν και πιστεύω ότι θα το πράξουν».

«Το πρόγραμμά μας συμπίπτει με την αναπτυξιακή εθνική στρατηγική»

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι το πρόγραμμά μας το οποίο στηρίχθηκε ως ανάπτυξη για τον Πειραιά στην ναυτιλία και στον τουρισμό, επιβεβαιώνεται με την αναπτυξιακή εθνική στρατηγική ότι οι δύο κύριοι μοχλοί ανάπτυξης θα είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, με πολλές θέσεις εργασίας. Να λοιπόν, πως μπορεί ένας δήμαρχος και μια δημοτική αρχή ενός μεγάλου δήμου, με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι το λιμάνι να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πειραιά, που είναι ξεκάθαρα για όλους τους Πειραιώτες η ανεργία και οι θέσεις εργασίας. Μέσω αυτών θα αποκτηθούν πόροι, θα κάνουμε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και θα αντιμετωπίσουμε αυτούς που μίκρυναν τον Πειραιά, που στέρησαν από τον Πειραιά τη δυνατότητα εργασίας, την ελπίδα, δεν στήριξαν τους αδύναμους. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα του Πειραιά και όχι να βγαίνει ο καθένας να καταγγέλλει αστήριχτα ψεύδη».

«Όταν κατάλαβε ο κ. Μιχαλολιάκος ότι χάνει, άρχισε τις συκοφαντίες»

«Έχω την εικόνα μιας τεχνητής έντασης και πόλωσης. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι 7 στους 10 Πειραιώτες αποδοκίμασαν μια δημοτική αρχή και για το δήθεν έργο αλλά και για τον τρόπο που διακυβέρνησαν. Μέχρι την Κυριακή στις 8 η ώρα που έκανε την πρώτη δήλωση ο κ. Μιχαλολιάκος, όλα έβαιναν καλώς. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, ομαλή η προεκλογική περίοδος, το είχαμε πει και δημόσια και οι δυο μας ότι στον Πειραιά, κυλούν όλα ομαλά.  Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα σε δεύτερη δήλωση ο κ. Μιχαλολιάκος επιχείρησε κατά την άποψη μου με ψευδείς αναφορές, συκοφαντικές και κατασκευασμένες ιστορίες να δημιουργήσει μια ένταση και πόλωση που για μένα τον χαρακτηρίζει γενικότερα και στην πορεία του. Είναι προσωπική μου άποψη αυτή, άλλοι την δέχονται, άλλοι όχι».

«Ο κ. Μιχαλολιάκος διαψεύδεται από την Αστυνομία, τους δικαστικούς αντιπροσώπους και από τον δικό του υποψήφιο»

«Για να μην στέκεται κανείς στο τι λέει ο κ. Μιχαλολιάκος και ο κ. Μώραλης, γιατί αυτά μπορεί να είναι και υποκειμενικά, λέω ότι η ελληνική αστυνομία, το σώμα των δικαστικών αντιπροσώπων και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Μιχαλολιάκου που ήταν παρών, τον διαψεύδουν κατηγορηματικά. Εγώ δεν τον ξέρω τον κ. Κάσση, ούτε έχω μιλήσει ποτέ μαζί του. Δικός του υποψήφιος είναι και ήταν παρών στο περιστατικό. Η ελληνική αστυνομία δεν είναι «καθαρή»; Το σώμα των δικαστικών αντιπροσώπων δεν είναι «καθαρό»; Αυτό που λέει ο κ. Μιχαλολιάκος ότι διεξάγεται μια έρευνα και εγώ αν κάνω μια καταγγελία προφανώς θα γίνει έρευνα. Πουθενά δεν έχουν καταγραφεί αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Μιχαλολιάκος».

«Ο κ. Μιχαλολιάκος επιλέγει την τεχνητή πόλωση, για να μην συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα του Πειραιά»

«Εγώ δεν δέχομαι προσωπικά να αμφισβητεί ο κ. Μιχαλολιάκος τις δημοκρατικές μου αξίες, το ήθος μου και την εντιμότητά μου. Θέλω να τελειώσω με αυτό, επειδή νομίζω ότι είναι μια τεχνητή πόλωση, για να μη συζητήσουμε για προγράμματα, να μη συζητήσουμε για το τι δεν έγινε στον Πειραιά και το τι θέλουμε να κάνουμε. Εγώ αυτό που θέλω να προβάλλω είναι το θετικό έργο, την πρότασή μας για την ανάπτυξη, για την ανεργία, για τον τουρισμό».

«Η έλλειψη δημοτικής αρχής και κράτους οδήγησαν τους πολίτες σε ακραίους σχηματισμούς»

«Αυτά για την Χρυσή Αυγή στον Πειραιά, λέγονται από τον κ. Μιχαλολιάκο, τον εξάδελφο του κ. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής. Εγώ δεν χαρακτηρίζω τους πολίτες. Δεν πιστεύω ότι στη χώρα μας υπάρχει ποσοστό 16% ναζιστών. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δούμε τα προβλήματα που οδήγησαν τους πολίτες σε αυτήν την ψήφο, σε ακραίους σχηματισμούς, που είναι η έλλειψη δημοτική αρχής ή του κράτους, που είναι η φτώχεια, που είναι η ανεργία. Αυτά πρέπει να είναι ο βασικός άξονας της συζήτησης και όχι να υπεκφεύγουμε και να συζητάμε συνεχώς για άλλα θέματα».

Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Μώραλη στον «ΑΝΤ1»:

«Δεν παραδίδεις την ταυτότητα και ξεμπερδεύεις με την κομματική σου ιδιότητα και το κομματικό σου παρελθόν»

«Όταν κάποιος βλέπει ανθρώπους και της ΝΔ ενεργούς και παλιούς και ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, ενεργά στελέχη και παλιά, να έρχονται και να αγκαλιάζουν μια προσπάθεια, αυτό προσδιορίζει τον χαρακτήρα υπερκομματικός. Στα άλλα ψηφοδέλτια δεν υπάρχει κάτι το υπερκομματικό, είναι κομματικές υποψηφιότητες, με χρίσμα και δεν νομίζω ότι μπορείς απλώς να παραδώσεις μια κομματική ταυτότητα. Η κομματική ή η παλαιοκομματική αντίληψη είναι στον τρόπο που σκέφτεσαι και λειτουργείς. Δεν παραδίδεις την ταυτότητα και ξεμπερδεύεις με την κομματική σου ιδιότητα και το κομματικό σου παρελθόν ή παρόν. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα στον Πειραιά. Το μόνο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο είναι ο «Πειραιάς Νικητής», η δική μας προσπάθεια. Επειδή οι πολίτες θέλουν υπερκομματικά ψηφοδέλτια και υπερκομματικούς δημάρχους, αλλά και περιφερειάρχες, έχω την εντύπωση ότι πραγματικά θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές για να αλλάξουμε σελίδα στον Πειραιά».

«Δεν έγινε καμία ενέργεια για να παραμείνουν οι τουρίστες στον Πειραιά»

«Έρχονται οι τουρίστες και μπαίνουν σε λεωφορείο εξπρές πλέον, από την προβλήτα και φεύγουν για Αθήνα. Ποιά ενέργεια έγινε στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια για να παραμείνουν οι τουρίστες, έστω 3-4 ώρες στον Πειραιά, να καταναλώσουν χρήματα, να στηριχθούν τα μαγαζιά και να αυξήσει και ο Δήμος τα έσοδά του; Καμία ενέργεια. Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθεις σε επαφή με τουριστικούς οργανισμούς που διαμορφώνουν το πρόγραμμα των τουριστών, να κάνεις ένα πρόγραμμα 3-4 ωρών στον Πειραιά. Έχουμε εξαιρετικές γειτονιές, εξαιρετική ακτογραμμή».

«Ποιος μπορεί να συγκρουστεί; Ένας δήμαρχος με χρίσμα ή ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο χωρίς αγκυλώσεις και δεσμεύσεις»

«Να διεκδικήσουμε να παραμείνουν  τα δικαστήρια στον Πειραιά που θα είναι ήττα αν φύγουν. Να επιστρέψουν τα Ποσειδώνια που είναι και αυτό μια ήττα για τον Πειραιά που έφυγαν. Αυτονόητες, δυναμικές ενέργειες, με τις οποίες μια υπερκομματική παράταξη, όπως η δική μας μπορεί να συγκρουστεί και να διεκδικήσει. Η σύγκρουση θα έρθει, αφού διεκδικήσεις, αφού έχεις δομή και γνώση. Ποιος μπορεί να συγκρουστεί; Ένας δήμαρχος με χρίσμα ή ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο χωρίς αγκυλώσεις και δεσμεύσεις; Ποιος μπορεί να ενώσει την πόλη»;

«Εμείς βάζουμε τον πήχη ψηλότερα για τον Πειραιά. Έχουμε όραμα»

«Σε μια πόλη όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο κλείνουν οι επιχειρήσεις, οι τουρίστες δεν μένουν στην πόλη, υπάρχει φτώχεια, υπάρχει εγκατάλειψη, δεν μπορούμε να αντιπαραβάλλουμε μια πιο καθαρή πόλη ή 2-3 αυτονόητες πρωτοβουλίες που καλώς έγιναν, επειδή δεν θέλω να μηδενίζω και τα έργα των προηγουμένων. Πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα, να διεκδικήσουμε την οικονομική ανάπτυξη ώστε να έχουμε κάποια έσοδα στον Δήμο και να ενισχύσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στον Πειραιά, στη νεολαία, στα νέα ζευγάρια, στις μητέρες, στην τρίτη ηλικία και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι απολύτως εφικτό. Και οικονομική ανάπτυξη να δημιουργήσουμε στον Πειραιά και να εκμεταλλευτούμε πόρους όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και άλλους, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτές τις ομάδες των συνανθρώπων μας.  Άλλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ εμού και του κ. Μιχαλολιάκου είναι ότι δεν διαφημίζω συσσίτια ή την αύξηση των συσσιτίων. Είναι ένα μήνυμα λανθασμένο προς τον πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να βρούμε στους ανθρώπους δουλειά. Πρέπει να υπάρξει όραμα στη χώρα και ειδικά στον Πειραιά. Το Διεθνές Ναυτιλιακό κέντρο είναι όραμα, βεβαίως, δεν μπορείς να κάνεις τον Πειραιά Λονδίνο ή Σιγκαπούρη σε 2-3 χρόνια, όμως πρέπει ο κόσμος να έχει ένα όραμα. Αυτό θα πούμε σήμερα στην κεντρική μας συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι».

«Οι Πειραιώτες ψηφίζουν με βάση την προοπτική της πόλης»

«Ούτε ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Δήμο, ούτε ο Δήμος έχει ανάγκη τον Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει ανάγκη ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν στον Ολυμπιακό. Ότι ξεπερνούσαμε τις αντιθέσεις, τις κομματικές, τις ιδεολογικές, ότι βάζαμε στόχους και ενωμένοι τους επιτυγχάναμε. Αυτό ίσως να λείπει από τον Δήμο, αλλά δεν νομίζω ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Όποιος πιστεύει ότι οι Πειραιώτες ψηφίζουν με βάση το ποια ομάδα υποστηρίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος, τους υποτιμούν και κάνει λάθος. Νομίζω ότι οι Πειραιώτες ψηφίζουν με βάση τα προβλήματα της πόλης και την προοπτική που έχουν. Τώρα αν κάποιοι άνθρωποι έχουν εργαστεί στον Ολυμπιακό και έχουν εργαστεί με επιτυχία με ήθος και αξιοπρέπεια, ναι, αυτό συνεκτιμάται».

«Καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει»

«Να καλέσουμε τον κόσμο να έρθει απόψε να ακούσει την ομιλία μας, να έρθει στις κάλπες να ψηφίσει γιατί πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή, να έρθει η νεολαία στις κάλπες. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν, να είναι ενεργοί. Όποιος δεν συμμετέχει μπορεί να κάνει κριτική στους πάντες εκ του ασφαλούς. Πρέπει να έρθει στην κάλπη να ψηφίσει να κάνει τις επιλογές του ώστε να έχει δικαίωμα μετά να αποδίδει εύσημα ή να κάνει κριτική».