Εξαντλούν τα περιθώρια για τις δόσεις στον ΕΝΦΙΑ

Εξαντλούν τα περιθώρια για τις δόσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σε έξι ή και περισσότερες δόσεις θα εξοφληθεί τελικά ο φόρος, αναλόγως με το πώς θα υπολογιστεί στα έσοδα του 2014 – Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση

31B059008E58239B195ED87E20F324EC

Μέχρι και τέλος Μαρτίου θα μπορεί να εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα έσοδα του 2014, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) μετά από σχετική ερώτηση του τελευταίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί ακόμα και σε 7 δόσεις, αντί 4 δόσεων που προβλέπεται αυτή τη στιγμή, αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωσε το ΓΛΚ πως μετά από σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, θα καταγραφούν στο κονδύλι των εσόδων της γενικής κυβέρνησης του 2014.

Πλέον είναι στο χέρι της κυβέρνησης εάν θα αποφασίσει να αξιοποιήσει το χρονικό διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2015 τόσο για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ, όσο και για να διευκολύνει τους φορολογούμενους.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και με τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να αποπληρωθεί ο φόρος έως το τέλος του έτους και κατ’ επέκταση σε 4 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 που αρχικώς προβλεπόταν (να ξεκινήσει από τέλος Ιουλίου). Μετά την απάντηση που πήρε στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο από την ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση έχει πλέον την ευχέρεια να αξιοποιήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους για την καλύτερη εφαρμογή του φόρου επεκτείνοντας την αποπληρωμή του έως το τέλος Μαρτίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει ρυθμίσεις που θα διορθώνουν τα λάθη στον φόρο και θα εξομαλύνουν την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να προτείνει και την παράταση κατά ένα μήνα της αποπληρωμής του φόρου έως τον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr