ΜΟΝΑΞΙΑ : Πιο επικίνδυνη κι από την παχυσαρκία η μοναξιά!

 

ΜΟΝΑΞΙΑ : Πιο επικίνδυνη κι από την παχυσαρκία η μοναξιά, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Η μοναξιά όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, αλλά μάλιστα είναι πιο επικίνδυνη κι από την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, αναδεικνύει τη μοναξιά σε μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγείας διεθνώς.

ΜΟΝΑΞΙΑ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ, οι οποίοι έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου (APA), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία από 218 μελέτες (μετα-ανάλυση), σχετικές με τις επιπτώσεις της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην υγεία. Οι έρευνες αφορούσαν συνολικά περίπου 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν τα 70 τους. Ενώ οι παχύσαρκοι 30%. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η μοναξιά αυξάνεται σημαντικά μετά τη συνταξιοδότηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό κανείς να προετοιμάζεται κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά για εκείνη τη στιγμή.

ΜΟΝΑΞΙΑ

Παρόλο που η κοινωνική σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους συνιστά μια θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη, ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει συχνά την εμπειρία της απομόνωσης. Αρκετοί άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα συγγενή ή φίλο τους στη διάρκεια ενός μήνα και έχουν την τηλεόραση ως μόνη συντροφιά.

> Τα λάθη που κάνουμε όταν διαλέγουμε σύντροφο!!!

Το πρόβλημα πλέον δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, αλλά και άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, καθώς επίσης εφήβους. Η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα της μοναξιάς.

Μεταξύ άλλων, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η έλλειψη φίλων, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Χάρβαρντ, συνδέεται με αυξημένο στρες. Αλλά και με αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ενισχύει τον κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα.

«Πολλές χώρες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επιδημία μοναξιάς και το πρόβλημα θα χειροτερέψει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό» δήλωσε η Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0