Ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει «άνετα» τα 115 χρόνια ζωής!!!

 

Ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει «άνετα» τα 115 χρόνια ζωής!!!

Δεν υπάρχει «ταβάνι» στο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου, υποστηρίζουν πέντε ομάδες επιστημόνων, διαψεύδοντας τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πέρυσι.

Τον Οκτώβρη του 2016 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature έρευνα που ανέφερε ότι το μέγιστο δυνατό προσδόκιμο ζωής για τον άνθρωπο είναι τα 115 χρόνια και πως οι πιθανότητες να ζήσει κανείς μέχρι τα 125 είναι λιγότερες από μία στις 10.000.

Αρκετοί διαφώνησαν με τη θεωρία αυτή και τώρα πέντε ομάδες επιστημόνων αποφάσισαν να το κάνουν και κάπως πιο επίσημα, δημοσιεύοντας στο ίδιο περιοδικό σειρά ερευνών που αντιτίθενται στα περσινά ευρήματα.

Η κοινή θέση των πέντε ομάδων είναι πως το προσδόκιμο ζωής μας δεν έχει κάποιο ανώτατο όριο και πως το υποτιθέμενο «ταβάνι» των 115 ετών δεν τεκμηριώνεται από αξιόπιστα δεδομένα. Βέβαια, υποστηρίζουν, αν υπάρχει κάποιο όριο στη διάρκεια της ζωής αυτό σίγουρα ξεπερνά –και μάλιστα κατά πολύ– τα 115 χρόνια.

bigstock Birthday candle number wit 79733557

Ο καθηγητής Τζιμ Βάουπελ, ειδικός σε θέματα γήρανσης από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας και ένας από τους επιστήμονες που υποστηρίζουν τις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου για ζωή, αναφέρει: «Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιο όριο [για το προσδόκιμο ζωής] στον ορίζοντα. Επί του παρόντος, τα διαθέσιμα τεκμήρια υποδεικνύουν ότι, αν υπάρχει όριο στο προσδόκιμο, αυτό βρίσκεται σίγουρα πάνω από τα 120 χρόνια και ίσως και πολύ παραπάνω –ή ίσως και να μην υπάρχει κανένα όριο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μάαρτεν Ρόουζινγκ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δηλώνει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουμε ότι ο άνθρωπος διαθέτει ένα «βιολογικό ρολόι» προγραμματισμένο να βάζει όριο στη διάρκεια της ζωής. «Γνωρίζουμε πλέον ότι η ιδέα της ύπαρξης ενός τέτοιου ρολογιού δεν είναι ευλογοφανής και επίσης ότι η όλη διαδικασία της γήρανσης είναι πιο ευπροσάρμοστη στην αλλαγή απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα».

Η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη των επιστημόνων είναι ότι το προσδόκιμο ζωής θα συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά σε βάθος χρόνου. Μια εκτίμησή τους, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, είναι μάλιστα ότι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2.300 μπορεί να είναι ακόμη και 150 ετών.

Ο επικεφαλής της περσινής μελέτης, μοριακός γενετιστής Γιαν Βιγκ του Κολεγίου Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με κανένα από τα νέα επιχειρήματα και συμπεράσματα των συναδέλφων του, επιμένει ότι τα 115 χρόνια είναι το μέγιστο δυνατό προσδόκιμο ζωής και τους επικρίνει λέγοντας ότι απλούστατα αρνούνται να συμβιβαστούν με τη θνητότητά τους.

Όπως φαίνεται η επιστημονική διαμάχη θα έχει και συνέχεια…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0