10 μύθοι για την μπύρα καταρρίπτονται!!!

6. Η μπύρα κάνει κακό στην υγεία μας

Μοιάζει κάπως με τις συνήθεις απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Και ενώ στην περίπτωση του καπνίσματος δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, στην περίπτωση της μπίρας τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε τσιγάρο, που καπνίζουμε είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας. Η προσεκτική και με μέτρο κατανάλωση της μπύρας όμως, δεν είναι επιβλαβής. Όπως προκύπτει και από σχετικές μελέτες, η «λογική» κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι ωφέλιμη για την καρδιά. Ίσως αυτό να είναι και η λογική εξήγηση στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, ότι όσοι καταναλώνουν μικρές-φυσιολογικές ποσότητες μπύρας αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους, σε αντίθεση με εκείνους που φτάνουν τα όρια του αλκοολισμού.

7. Οι διαφημίσεις μπύρας παρασύρουν τους ανήλικους

Παρά το γεγονός ότι συνεχείς μελέτες προσπαθούν να επισημάνουν τις αρνητικές συνέπειες από τη συνεχή διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απόδειξη της «αιτιώδους αυτής σχέση» ανάμεσα στη διαφήμιση και την κατανάλωση. Η έκθεση των ανηλίκων στο αλκοόλ λοιπόν, ίσως να μην πρέπει να αναζητηθεί μόνο, στην συνεχή έκθεση των παιδιών στα διαφημιστικά μηνύματα.

8. Η μαύρη μπύρα είναι πιο παχυντική

Οι περισσότεροι λάτρεις της μπύρας προτιμούν να διαλέγουν την πιο σκούρα εκδοχή της, αλλά ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Δεν είναι άλλωστε, λίγες οι φορές, που μια μαύρη μπύρα μάλλον, αποδείχτηκε να έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την αγαπημένη μας ξανθιά. Το χρώμα της μπύρας ποικίλει ανάλογα με το πόσο ψημένη είναι η βύνη -το βασικό συστατικό της μπύρας- και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα άλλων χρωματικών προσμίξεων. Οι θερμίδες στην μπύρα σχετίζονται περισσότερο με τον τρόπο, που γίνεται η ζύμωση και λιγότερο με το χρώμα της.

9. Στις γυναίκες δεν αρέσει η μπύρα

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει… Οι γυναίκες ήταν άλλωστε εκείνες, που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρασκεύαζαν τη μπύρα, που παλιότερα ήταν μια μορφή οικιακής απασχόλησης, παρόμοια με το ζύμωμα του ψωμιού. Όπως και να έχει πάντως, σε καμιά περίπτωση, η «αποστροφή» προς τη μπύρα δεν είναι θέμα φύλου, αλλά είναι περισσότερο θέμα «γεύσης». Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale, το 25% των «καταναλωτών» δεν έχουν καθόλου ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, το 50% έχουν κανονικά επίπεδα, ενώ μόλις το 25% έχουν μάλλον, κάποια υπερευαισθησία στη γεύση τους. Ανάλογα συνεπώς, με την ομάδα, στην οποία ανήκουμε, αλλάζουν και τα γούστα μας.

Αν δεν έχουμε καθόλου ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, προτιμούμε τις πιο «δυνατές»-πικάντικες τροφές, σε αντίθεση με όσους έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, οι οποίοι προτιμούν περισσότερο «λεπτές» γεύσεις. Στην κατηγορία αυτή, ενδέχεται η πικρή γεύση της μπύρας να μην είναι καθόλου ανεκτή. Σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβαίνει. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό, όσων έχουν υπερανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης είναι γυναίκες, ίσως για το λόγο αυτό, να θεωρούμε ότι τελικά, στις γυναίκες δεν πολυαρέσει η μπίρα. Απλώς παρουσιάζουμε τη λάθος αιτία…

10. Η «βαρελίσια» μπύρα είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη

Εδώ οι γνώμες διίστανται. Η βαρελίσια μπύρα είναι αρκετά πιο νόστιμη από την εμφιαλωμένη, που παρέμεινε για πολλές μέρες εκτεθειμένη στον ήλιο. Από την άλλη όμως, μια μπύρα σε μπουκάλι είναι πολύ πιο νόστιμη από μπίρες που έχουν ταξιδέψει για μεγάλο διάστημα σε μεγάλους σιδερένιους σωλήνες, που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μπίρα διατηρείται καλύτερα στο φυσικό της χώρο, από ότι στο μπουκάλι ή στο κουτάκι, ενώ άλλοι διαφωνούν με αυτό. Έτσι, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν η βαρελίσια μπύρα είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη. Είναι μάλλον, θέμα γούστου…