ΕΝΦΙΑ 2017: Τι θα πληρώνω από εδώ και πέρα

ΕΝΦΙΑ 2017: Τι θα πληρώνω από εδώ και πέρα

by -

ΕΝΦΙΑ 2017: Τι θα πληρώνω από εδώ και πέρα

Τα «πάνω – κάτω» σε ό,τι αφορά την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2017 φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), βάσει της οποίας ο υπολογισμός του φόρου σε τέσσερις περιοχές της χώρας κρίθηκε παράνομος, επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν ειδικά στοιχεία που αφορούν στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.

enfia

Σύμφωνα με σημερινό (18/11/2016) δημοσίευμα της «Καθημερινής», το πόρισμα του ΣτΕ δημιουργεί επιπλέον «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς καλείται άμεσα να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στους Δελφούς, τη Φιλοθέη, το Ψυχικό και τον Βουτζά, χωρίς, μάλιστα να αποκλείεται να έρθουν και νέες αναπροσαρμογές, εάν το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφανθεί με τον ίδιο τρόπο σε εκατοντάδες προσφυγές κατοίκων που έχουν γίνει από ολόκληρη την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η απόφαση του ΣτΕ δεν οδηγεί σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά σε μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, η οποία φορά τις τέσσερις παραπάνω περιοχές και μόνον.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες με ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα.

Ωστόσο και αυτό το σύστημα ήδη εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες, καθώς καταγράφεται αδυναμία προσδιορισμού των πραγματικών τιμών που ισχύουν σήμερα στα ακίνητα όλης της Επικράτειας.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στις συνέπειες της κρίσης και αφορά στον εκμηδενισμό των αγοραπωλησιών στον κλάδο των ακινήτων.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει, προς ώρας, να συναινεί στο ότι οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές ή να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για τις τιμές των ακινήτων.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα στις αντικειμενικές και εμπορικές τιμές των ακινήτων

18s18akinita thumb large

Πηγή πίνακα: Καθημερινή