Βασιλακόπουλος τέλος

Το είχανε γράψει, με όλους τους τρόπους, με όλους τους τόνους. Είχανε προσδιορίσει και τον χρόνο που θα συμβεί αυτό. Αφού το γράψαμε, ΙΣΧΥΕΙ! Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και η αυλή του μάς αποχαιρετούν. Η ΕΟΚ παύει -ουσιαστικά- να έχει τη διαιτησία (βλέπε ΚΕΔ) στα χέρια της, όλα αλλάζουν και μάλιστα με… νόμο του κράτους.

vasilakopoulos23052011

Δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα το σχέδιο του νέου Αθλητικού Νόμου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Οι όποιες προτάσεις μπορούν να κατατεθούν μέχρι 10 Δεκεμβρίου και μετά θα τεθεί προς ψήφιση.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προτεινόμενες αλλαγές:

Άρθρο 45: “Το διοικητικό συμβούλιο (∆. Σ.) της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Δ.Σ. έχουν δικαίωμα μιας μόνο ανανέωσης της θητείας τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει, συνολικά, τα οκτώ (8) έτη“.
Σε απλά ελληνικά, έχοντας συμπληρώσει τον χρόνο παραμονής τους στους προεδρικούς και διοικητικούς θώκους, οιαυλικοίμας αποχαιρετούν!

Άρθρο 87: “Στην αθλητική ομοσπονδία λειτουργεί πενταμελής Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ),η θητεία των μελών της οποίας είναι τριετής και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα έξι (6) έτη“.
Σε απλά ελληνικά αποχαιρετάμε τον Στέλιο Συμεωνίδη, αλλά και τους κ. Δούκα και Παπαδόπουλο και προχωράμε…

“Ο πρόεδρος της ΚΕΔ ορίζεται από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας του αθλήματος (σ.σ. ΕΟΚ) με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και παύεται οποτεδήποτε, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της, από τη Γενική Συνέλευση της αθλητικής ομοσπονδίας.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., η ΚΕΔ συγκροτείται ως εξής: αν υπάρχει επαγγελματική ένωση (σ.σ. ΕΣΑΚΕ), ένα μέλος ορίζεται από αυτήν, από τον κατάλογο των μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία. Τον κατάλογο χορηγεί η ομοσπονδία διαιτητών του αθλήματος.

Τα υπόλοιπα τρία (3) μέλη ορίζονται μετά από κλήρωση, από κατάλογο δώδεκα (12) μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία, τον οποίο καταρτίζει το Δ.Σ. της ομοσπονδίας Διαιτητών”.
Σε απλά ελληνικά τέλος η κυριαρχία της ΕΟΚ. Αν κάτσει η μπίλια κι είναι “ελεγχόμενοι” οι διαιτητές που θα βγουν από την κλήρωση, μπορεί να περάσει αυτά που θέλει, αλλά αν δεν κάτσει…

Άρθρο 10: “Ο ερασιτέχνης αθλητής μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο στη δύναμη του οποίου ανήκει σε άλλο οποτεδήποτε, υπό την επιφύλαξη τυχόν υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης κατάρτισης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της οικείας ομοσπονδίας”.
Σε απλά ελληνικά, μαγκιές του τύπου “θα σου καρφώσω το δελτίο στο ταβάνι” τελειώσανε. Ελεύθερες οι μεταγραφές.

Στους επαγγελματίες, το πιο ενδιαφέρον είναι πως επιτρέπεται ο δανεισμός παικτών (μέχρι 2) από το ένα σωματείο σε άλλο.

Άρθρο 9: “Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των οικείων ομοσπονδιών αποτελεί ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οικεία εθνική ομάδα, για λόγους άλλους εκτός από ιατρικούς, τιμωρείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό της με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως δέκα (10) έτη και από τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της οικείας ομοσπονδίας για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, η οποία δεν αναστέλλεται για κανένα λόγο.

Αθλητής που τιμωρείται για παράβαση της διάταξης της παρούσας παραγράφου παύει να δικαιούται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος”.
Σε απλά ελληνικά, αν δεν θέλετε μην πάτε στην Εθνική από εδώ και μπρος.

 

πηγή: eBasket.gr