Σφαιρόπουλος για όλα

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 για το πως “άρχισε να τρέχει” στον πάγκο του Ολυμπιακού. Έκανε τον απολογισμό της χρονιάς, μίλησε για τον Σλούκα, τον κορμό και τις στιγμές που ξεχώρισε από την ονειρική χρονιά που μόλις τελείωσε.

sfai3

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, μίλησε στο φιλοξενήθηκε την Τρίτη (16/6) στον Sport24 Radio 103.3 και την εκπομπή “Το 10 το κακό” με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη και έκανε έναν απολογισμό της φετινής σεζόν, υπογραμμίζοντας ποια ήταν τα ματς κλειδιά, τι προσπάθησε να αλλάξει στον Ολυμπιακό και τι πήρε πίσω στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα. Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε για Σπανούλη, Σλούκα και τους υπόλοιπους παίκτες των “ερυθρολεύκων”.

Η συζήτηση ξεκίνησε πως τον τεχνικό του Ολυμπιακού να θυμάται στιγμές από το παρελθόν:“Ο πατέρας μου είχε μεγάλη διαδρομή στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε από τον ΑΠόλλωνα Καλαμαριάς. Είχαν έλθει πρόσφυγες από τον Πόντο. Το ποδόσφαιρο ήταν διέξοδος. Η Καλαμαριά είχε πολλή καλή φουρνιά τότε, το 1956-57. Είχε αφήσει ιστορία. Αρκετοί πήραν μεταγραφή. Ένας από εκείνους ήταν ο πατέρας μου που πήγε στον Ολυμπιακό”.

Στη συνέχεια τόνισε για τον πατέρα του: “Οδοντιατρική είχε μόνο στην Αθήνα. Τα δυο τελευταία χρόνια της φοίτησης του πήγε στον Ολυμπιακό και όταν τελείωσε τις σπουδές, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οδοντιατρική.

Δεν πήγε σε ένα ταξίδι και το αεροπλάνο έπεσε. Ήταν όταν έπαιζε στην Καλαμαριά. Είχε έλθει στην Αθήνα για τις σπουδές και έπρεπε να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. “Έχασε” την πτήση και το αεροπλάνο έπεσε και σκοτώθηκαν όλοι”.

 Για το πρώτο του ματς ως προπονητής του Ολυμπιακού, είπε: “Δεν το σκεφτόμουν καν, πώς θα τελειώσει η χρονιά. Όταν μπαίνεις στο στίβο αρχίζεις να τρέχεις και προσπαθείς να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς.

Εκεινο που έβλεπα ήταν ότι έπρεπε να αλλάξουν αρκετά πράγματα, κυρίως στην αγωνιστική συμπεριφορά και μετά ήταν τα θέματα τακτικής. Ο κάθε κόουτς έχει τη φιλοσοφία του. Ήθελα κάπως αλλιώς τα πράγματα. Εβλεπα πως η ομάδα είχε δυνατότητες και για αυτό δεν ζήτησα κάποια αλλαγή. Προς τιμήν του Μπαρτζώκα που έκανε τις επιλογές, η ομάδα ήταν αρκετά καλή για να παίξει αυτό που έπρεπε να παίξει”.

Για το ξεκίνημα της σεζόν, δήλωσε: “Για κάποιο λόγο ξεκινησε στραβά η χρονιά. Ο αγώνας κυπέλλου είχε ένα “πρέπει” και αυτό κόστισε στην ομάδα. Δεν είχε καλό momentum. Εβλεπα πως πρέπει να μπω μέσα και να ηρεμήσω τα πράγματα. Να τους κάνω όλους να ξεφύγουν από το αρνητικό momentum, ψυχολογικά και αγωνιστικά. Σιγά σιγά, έπρεπε να παίζουμε και να κερδίζουμε, όπως αλλάζουμε τα πράγματα.

Είχα την εμπειρία ως προς το τι πρέπει να κάνω, όταν πηγαίνω μεσούσης της περιόδου. Το είχα κάνει και στον Πανιώνιο. Ήταν για εμένα πολύ σημαντικό το πρώτο ματς, η εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ. Έγινε χωρίς καμία προπόνηση. Πήγα Σάββατο. Κυριακή παίζαμε.

Στους τραυματισμούς ποτέ δεν απογοητεύτηκα. Ο προπονητής πρέπει να δίνει λύσεις. Είναι και αυτή η δουλειά του. Εκ των έσω βρίσκεις λύσεις, εκτός και αν υπάρχει πολύ σοβαρός τραυματισμός και πρέπει να καλύψεις το κενό. Δεν ήθελα όμως, να κάνουμε αλλαγές. Χρειαζόταν χρόνο και παιχνίδια για να γνωρίσω τους παίκτες, πώς λειτουργεί ο καθένας σε κάθε ματς, στην κρισιμότητα των παιχνιδιών. Αυτά είναι πράγματα που μαθαίνει ο εκάστοτε κόουτς”.

Για τα παιχνίδια – κλειδιά της σεζόν, δήλωσε: “Μετά την ΑΕΚ παίξαμε εκτός με τον Ερυθρό Αστέρα και ήταν ματς-κλειδί για εμένα. Ήταν δύσκολο ξεκίνημα. Μπορεί κάποιοι να είπαν πως οι ομάδες είναι φιλικά προσκείμενες, αυτό όμως δεν υπάρχει. Κάθε ομάδα παίζει για να νικήσει.

Το παιχνίδι στο Βελιγράδι ήταν πολύ κρίσιμο. Ήταν το πρώτο μου στη Euroleague με τον Ολυμπιακό. Ήταν 24.000 κόσμου στις εξέδρες. Δεν είχα ξαναζήσει αυτήν την εμπειρία. Ήταν τρομερό συναίσθημα. Παρ’ όλα αυτά, παίξαμε με μια προπόνηση καλή και ήμασταν καταπληκτικοί αμυντικά. Όπως περίπου φανταζόμουν πως έπρεπε να παίζει η ομάδα, μόνο με τη θεωρία. Χωρίς εξάσκηση.

Κερδίσαμε αυτόν τον αγώνα, μπήκαμε στα βαθιά και κολυμπήσαμε. Ήταν πολύ θετικό ότι με τον Μίλαν (Τόμιτς) η ομάδα είχε 3 νίκες στην Ευρώπη. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μίλαν και για αυτό το κομμάτι. Σε όλους τους συνεργάτες αξίζουν συγχαρητήρια. Η ομάδα ήταν σε καλό δρόμο στην Ευρώπη. Δεν είχε χαθεί κάτι. Στην Ελλάδα υπήρχε ένα μειονέκτημα

Το δεύτερο παιχνίδι, ήταν με τον Παναθηναϊκό. Ήλθε μετά δυο μήνες. Ήδη είχαν μπει οι πρώτες κατευθύνσεις. Το πώς πρέπει να παίξουμε σε άμυνα και επίθεση. Ήταν όμως, ματς με μεγάλη πίεση. Αν χάναμε κατά 99% θα χάναμε το πλεονέκτημα έδρας. Η πίεση ήταν δική μας, γιατί το δεύτερο παιχνίδι ήταν στο ΟΑΚΑ. Και αυτό ήταν ματς σταθμός. Κάναμε σημαντική νίκη, ανακτήσαμε τη ψυχολογία μας και από εκεί και πέρα παίξαμε και άλλα παιχνίδια καλά. Όπως το εκτός με τη Μάλαγα που ήταν τότε πρώτη στην Ισπανία και πριν τον αγώνα μας, είχε κερδίσει τη Ρεάλ”.

 Για την κούραση: “Ήταν πολύ σημαντικό ότι η διοίκηση τότε έβαλε τσάρτερ, γιατί έπρεπε να κάνουμε αλλαγή χρόνου στο δρόμο. Τα προγράμματα είναι πολύ εξοντωτικά. Το τσάρτερ το λέω γιατί είναι οικονομική θυσία”.

Για το κλίμα που έφτιαξε με την παρουσία του στην ομάδα: Ήταν γενικά καλό. Απλώς ενδεχομένως να έλειπε κάτι. Έχουμε πολύ καλά παιδιά, καλούς χαρακτήρες. Ήταν εύκολο να ‘χουμε καλό κλίμα. Φροντίζει για αυτό ο ελληνικός κορμός. Και τα παιδιά όμως, που ήλθαν ήταν καλά παιδιά. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να αλλάξει λίγο η ψυχολογία, μετά τα δυο αρνητικά αποτελέσματα (από ΠΑΟ στο Κύπελλο και από την Κηφισιά στην Α1). Με συγκέντρωση στη δουλειά άλλαξε το κλίμα.

Όλοι επικεντρώσαμε εκεί και όχι σε ό,τι ακουγόταν ή λεγόταν. Έτσι κρατήσαμε τα στεγανά. με τις επιθέσεις που δέχθηκε η ομάδα, τις πολλές επιθέσεις στους τελικούς. Ξέραμε πως αυτά δεν μπορούσαν να μας επηρεάσουν. Αυτές είναι πρακτικές παλαιών ετών.

Ο κόσμος καταλαβαίνει πως αυτά είναι βαλτά ή αποσκοπούν αλλού. Είναι πρακτικές παλαιών ετών που πια δεν πιάνουν”.

Για το πως διαχειρίστηκαν οι παίκτες του την σεζόν, είπε: “Είναι η εμπειρία που ‘χουν τα παιδιά. Εχουν παίξει πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο και έχουν κατακτήσει τίτλους. Ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Απλώς, νομίζω ότι στο πνεύμα που λειτουργούσε η ομάδα, ήταν ακόμα πιο εύκολο να το κρατήσουμε αυτό. Δεν ασχοληθήκαμε πολύ με τα σχόλια και τις φήμες. Επικεντρώσαμε στη δουλειά μας.

Θέλαμε να κάνουμε όσο καλύτερα αυτό που μπορούμε. Ό,τι και αν γινόταν. Και ένα λάθος σφύριγμα δεν έπρεπε να επηρεάσει τη ψυχολογία κανενός, ώστε στην επόμενη φάση ο παίκτης να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει, υπό την έννοια της τακτικής.

Όταν χάνεις την αυτοσυγκέντρωση του, ζημιώνεται και ο παίκτης και η ομάδα. Για αυτό έλεγα συνέχεια “η συγκέντρωση και το πλάνο μας”. Ενδεχομένως να ακουγόμουν βαρετός, αλλά ήταν ανάγκη”.

Στις πολλές ερωτήσεις για τον Σλούκα, ο κ. Σφαιρόπουλος απάντησε: “Ο Κώστας έχει έναν σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Ήδη τον είχε φέτος. Είναι παίκτης που κάθε φορά που έπαιζε έδινε το κάτι παραπάνω. Έδινε ρυθμό, ενέργεια. Έβγαζε το φίδι από την τρύπα. Έκανε μεγάλη προσπάθεια από την πρώτη ημέρα που ήλθα, γιατί του το είχα ζητήσει, να βελτιωθεί στην άμυνα. Όχι ότι δεν ήταν καλός εκεί, αλλά όταν το παιχνίδι ξεκινά από την άμυνα, θες όλους να δώσουν το κάτι παραπάνω. Πιστεύουμε σε αυτόν. Θέλουμε να συνεχίσει για πολλά χρόνια στην ομάδα. Και εκείνος θέλει. Σε λίγες ημέρες θα πάνε όλα καλά και θα έχουμε την τελική συμφωνία.

Ο ρόλος του είναι ήδη σημαντικός και θα είναι σημαντικός. Ο κόουτς προσπαθεί σε κάθε ματς να “διαβάσει” τον αντίπαλο. Η συμμετοχή κάθε παίκτη, εξαρτάται από ποιον έχει απέναντι του. Αν ταιριάζει το μαρκάρισμα. Άρα, όταν έχεις 2-3 παίκτες στην ίδια θέση, χρησιμοποιείς αυτόν που ταιριάζει. Δεύτερον, ο παίκτης είναι άνθρωπος. Δεν γίνεται κάθε μέρα να είναι στο πικ, σε 60 ματς. Είναι τα ταξίδια, τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, η κούραση. Εξαρτάται ο χρόνος και από την απόδοση. Η τελική συνισταμένη καθορίζεται από αυτούς τους παράγοντες.

Υπάρχουν στιγμές που όντως είναι καλός κάποιος και βγαίνει να ξεκουραστεί, γιατί έχουμε ήδη κερδίσει και έχουμε άλλο ματς σε 3 ημέρες. Ο κόουτς δεν βλέπει μονο ένα παιχνίδι. Βλέπει το σύνολο και διαχειρίζεται την ομάδα, όπως βλέπει πως θα είναι καλύτερα για το καλό της ομάδας. Για να είναι φρέσκια. Ο Κώστας είχε ήδη πολύ σημαντικό ρόλο. Πήρε ευκαιρίες. Έπαιξε καλό μπάσκετ. Ήταν από τις καλύτερες χρονιές του. Μπορεί να ήταν η καλύτερη. Αυτή μπορεί να είναι η αρχή για να εκτοξευθεί”.

Για τον κόσμο που θεωρεί τον Σλούκα ως τον επόμενο Σπανούλη: “Ο Σλούκας χρησιμοποιήθηκε φέτος και με τον Σπανούλη. Ο Σλούκας είναι ο Σλούκας και ο Σπανούλης ο Σπανούλης. Ο Ολυμπιακός τους έχει και τους δύο και τους χρησιμοποίησε μαζί. Κάτι που δεν έγινε πολλές φορές στο παρελθόν”.

Επί της φιλοσοφίας του: “Όταν η ομάδα τελειώνει πετυχημένη -με το πρωτάθλημα στην Ελλάδα και τελικό στην Ευρωλίγκα- δεν πρέπει να αλλάξει. Όσο λιγότερο αλλάξει, τόσο καλύτερα. Θα κοιτάξουμε να κρατήσουμε το μεγαλύτερο κορμό. Αν θα αλλάξουν, θα αλλάξουν λίγοι για να μας δώσουν το κάτι παραπάνω. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο σχεδιασμός

Είχαμε αφοσιωθεί στα πλέι οφ. Πριν τα ματς με την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ, παίζαμε στον ΠΑΟΚ. Υπήρχαν κρίσιμα ματς διαρκώς. Είχαμε επίσης, το παιχνίδι στη Μόσχα που θα καθόριζε την πρώτη θέση του ομίλου. Είχαμε δηλαδή, ματς στο τέλος της σεζόν που ήθελαν μεγάλη συγκέντρωση και αφοσίωση. Θυμάμαι ήταν Μάρτιος που σταματήσαμε να μιλάμε για ανανεώσεις παικτών. Ποτέ δεν κοιτάξαμε αυτά που γράφονται. Για αυτό γελούσαμε, όταν τα βλέπαμε. Δεν ασχοληθήκαμε με την επόμενη ημέρα, μέχρι να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το είχα πει και μετά το 2-0 ότι πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι”.

 Σε ερώτηση για το γεγονός πως όταν ήλθε ο Γιαννάκης με το επιτελείο του παρέμεινε, είπε:Ήταν δύσκολη απόφαση, γιατί είναι δύσκολο να αφήσεις τον Ολυμπιακό”. Οι Αγγελόπουλοι είχαν πει “θα ξανασυναντηθούμε”. “Αυτό είναι σχετικό. Αν δεν είσαι άξιος, αν δεν πας καλά;”

Ο Ολυμπιακός τι μάθημα του έδωσε, από όλα τα χρόνια; “Έζησα τις εποχές που μόλις είχαν έλθει οι Αγγελόπουλοι στον Ολυμπιακό. Ήταν οι εποχές που η ομάδα προσπαθούσε να βγει ξανά στο προσκήνιο. Τις σεζόν 2005-06, 2006-07, 2007-08 υπήρχε μεγάλη πίεση.

Το 2005-06 είχε τελειώσει ο Καζλάουσκας, όταν πήγα στον Ολυμπιακό. Είχαν φύγει όλοι οι παίκτες. Είχαν μεινει μόνο 2. Πήραμε 12 και αυτό ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξεις ομάδα.

Από τότε προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε βασικό κορμό. Είναι δύσκολο να βρεις παίκτες να ταιριάξουν μεταξύ τους, να είναι Ελληνες. Τότε είχαμε φέρει τους γεννημένους το ’94. Πήγαμε να κάνουμε εκεί μια φουρνιά Ελλήνων παικτών. Αυτό που κέρδισα είναι η φιλοσοφία που διακατέχει τους προέδρους μας. Ότι με υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια θα καταφέρεις τους στόχους σου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Οσοι προσπαθούν, σε βάθος χρόνου θα κερδίσουν αυτό που τους αξίζουν. Δεν ξερω αν θα λέγεται πρωτάθλημα Ελλάδος. Μπορεί να είναι μια καλή κουβέντα, μια επιβράβευση, από παίκτες, από φιλάθλους”.

Για τις αρχές της ομάδας, δήλωσε: “Είπαν και οι ίδιοι οι πρόεδροι, είναι πολύ όμορφο με τον ορθολογικό τρόπο, με τον σωστό τρόπο, χωρίς κραυγές και άλλα μέσα, να πετυχαίνεις το στόχο σου. Στη ζωή πρέπει να ‘χουμε αρχές και να τις τηρούμε στην πράξη. Τα λόγια είναι εύκολα. Οι πράξεις όχι. Κάπως έτσι ήταν η ομάδα μας. Έχει αρχές, κανόνες, σεβασμό, πειθαρχία. Σέβεται τον αντίπαλο, τον διαιτητή. Τους σέβεται όλους”.Για το συμβάν με τον Αγραβάνη στο Αλεξάνδρειο: “Ο προπονητής είναι πάντα και δάσκαλος, ιδίως στα νεαρά παιδιά. Είχε γίνει και άλλες φορές, με άλλους παίκτες. Απλά εκείνη την ημέρα το έδειξε η τηλεόραση. Συμβαίνουν αυτά σε μια ομάδα. Αυτό που έγινε ήταν υπέρ της ομάδας. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να ξεπερνά. Αυτό ισχύει και για εμένα.

Και εγώ προσπαθώ να δίνω το καλό παράδειγμα, αλλά και οι παίκτες δεν πρέπει να “βγαινουν” από τα όρια”. 

Την ώρα που βάζει ο Πρίντεζης το καλάθι στην Κωνσταντινούπολη (το 2012) τι παθαίνεις; “Είναι η χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου. Πώς στις ταινίες υπάρχει κάποιος που ανοίγει το πάτωμα και πέφτεις μέσα; Κάπως έτσι ένιωσα. Το επέστρεψε βέβαια, με το σουτ στο ματς με την Μπαρτσελόνα”.

“Τότε κάποιος μου είχε πει “αυτό που έχασες, θα στο δώσει πίσω”. Ο Θεός; Το μπάσκετ; Ο Πρίντεζης; Θα στο δώσει πίσω”. Και για αυτό και είπα πως όποιος δουλεύει θα πάρει ό,τι αξίζει. Χάνεις ματς, τίτλους. Αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Το θέμα είναι να ξέρεις να κερδίζεις από μια ήττα. Πάντα πρέπει να κερδίζεις κάτι. Αυτό πρέπει να είναι παράδειγμα για τον κόσμο. Πρέπει να μάθει να δέχεται και την ήττα. Στη ζωή δεν είναι όλα νίκες”.

Για την βία στα γήπεδα, είπε: “Γιατί στη ζωή δεχόμαστε την ήττα και στον αθλητισμό δημιουργούμε επεισόδια; Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως η ήττα πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και καλύτερους. Τότε θα ‘χουμε λιγότερα φαινόμενα βίας και καλύτερη αθλητική παιδεία”.

Στη συνέχεια ο κ. Σφαιρόπουλος αποκάλυψε μία προσωπική ιστορία: “Στο μνημόσυνο της Θύρας 7, όταν είχε “βγει” ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ήλθε ένας νεαρός και μου είπε “κόουτς, εσένα πρέπει να κάνει ο Τσίπρας υπουργό άμυνας”.

Γυρνώντας πάλι στο πρόσφατο παρελθόν, τόνισε:Ο κάθε κόουτς έχει τη δική του φιλοσοφία στην άμυνα. Με τα δικά μου δεδομένα,έπρεπε να γίνουμε καλύτεροι. Κάναμε πολλή μεγάλη ανάλυση των αντιπάλων και έπρεπε να ακολουθήσουμε τους κανόνες. Είπα και πριν, στο εκτός με τον Ερυθρό Αστέρα φάνηκε τι μπορούμε να κάνουμε, με μια μόλις προπόνηση.

Εκεί διαπίστωσα πού μπορεί να φτάσει η ομάδα. Με μια προπόνηση καταφέραμε να σταματήσουμε μια τέτοια ομάδα, στην καυτή έδρα της. Το σύνολο είναι ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, αλλά… Κοιτάξτε, τώρα με τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο ματς παίξαμε πολλή καλή άμυνα και βάλαμε 93 πόντους, χωρίς ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Είχαμε ένα τρομερό σκορ. Άρα, ναι είναι η επίθεση, αλλά ξεκινά από την άμυνα”.

Στο σχόλιο “είσαι ο Βαλβέρδε του μπάσκετ”. “Ο Βαλβέρδε ήταν από τους πολύ επιτυχημένους προπονητές του Ολυμπιακού. Σίγουρα είναι τιμή. Θα σας πω πάλι, κάτι να χαλαρώσουμε. Κάποια στιγμή που ήμουν στον Κολοσσό και πήγαινε καλά, περνούσα έξω από ένα Sports Cafe και ήταν κάτι φίλαθλοι της ΠΑΕ Ρόδου που δεν πήγαινε καλά και μου φώναζαν “έλα να αναλάβεις, να δούμε άσπρη μέρα”.

Με τον Ντάνστον τι γίνεται; “Εχουμε το option εμείς. Θα αποφασίσουμε. Εκανε καλά παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Είναι παίκτης που θέλουμε να μείνει. Θα δούμε όλες τις ιδιαιτερότητες. Ό,τι υπάρχει. Σας ειπα. Δεν θέλουμε να αλλάξει η ομάδα.

Για την Option δεν λέω στο συμβόλαιο, αλλά ότι θέλουμε να μείνει. Δεν υπάρχει συμβόλαιο πια. Εχουμε τη θέληση να μείνει”. 

Σε ερώτηση για τον Πέτγουεϊ, ο κ. Σφαιρόπουλος απάντησε: “Είναι πολύ καλός, όχι μόνο πάνω από τη στεφάνη, αλλά γεμίζει τις “τρύπες” παντού. Στις διαγώνιες πάσες, στο να βοηθήσει παντού. Και στο έδαφος είναι πολύ καλός”.Για την ευπάθεια του Πέτγουεϊ στους τραυματισμούς: “Εχει “δέσει” με την ομάδα, είναι καλός χαρακτήρας, καλός αθλητής. Εχει παιχνίδια που βοηθά αθόρυβα την ομαδα. Στο ματς στο ΟΑΚΑ, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ΠΑΟ είναι τα επιθετικά ριμπάουντ, πήρε 5 αμυντικά. Στο τέλος, όταν η διαφορά πήγε στο -3, μπήκε και “καθάρισε” αμέσως δυο ριμπάουντ.

Εκμηδένισε το πλεονέκτημα του αντιπάλου. Αυτό ο κόσμος μπορεί να μη το βλέπει, αλλά “καθάρισε” τις φάσεις”.

Για τους ξένους παίκτες, δήλωσε: “Οι ξένοι δεν χρειάζεται να είναι σούπερ σταρ. Είπαμε πριν ότι αυτοί που δίνουν το κάτι παραπάνω είναι ο Σπανούλης, ο Σλούκας. Όταν λοιπόν, έχεις εκείνους στο βασικό ρόλο, θες οι ξένοι σου να ταιριάζουν με εκείνους. Υπήρχαν ματς που ο Μπρεντ έχει βάλει 20 πόντους, πριν τον τραυματισμό στον ώμο. Υπάρχουν και παιχνίδια που δεν είναι καλός. Αλλά ποιος είναι καλός πάντα;”

Για τους ψηλούς που προτιμά; “Δεινόσαυρους δεν θέλω, αλλά θέλω να ‘χουν ύψος. Να είναι η ομάδα όσο πιο ψηλή γίνεται, ώστε να μην μειονεκτεί”.

Για τον Αγραβάνη: “Τον είχα στον Πανιώνιο. Είχα “κόψει” συμβόλαιο κοινοτικού παίκτη, για να τον βοηθήσω να παίξει. Θέλει πολλή δουλειά σε πολλούς τομείς. Σε αγωνιστικούς και νοοτροπίας. Εϊναι ακόμα νέος. Θέλει να βελτιώνεται. Εχει μέλλον, αν συνεχίσει να είναι σεμνός, ταπεινός και να δουλεύει με συνέπεια. Τον χρησιμοποιήσαμε και στο 5. Παίζει σε δυο θέσεις και αυτό είναι πλεονέκτημα για τον ίδιο.

Οταν έχεις κορμί που μπορεί να παίζει σε δυο θέσεις, αισθάνεσαι τυχερός”.

Για τον Παπαπέτρου: “Επίσης τον πιστεύουμε. Ήταν άτυχος. Τον βρήκα τραυματισμένο. Οταν προσπάθησε να μπει, έδειξε πως μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Χρειάζεται δουλειά. Είχε ενοχλήσεις στον τένοντα και έτσι έμεινε εκτός των τελευταίων αγώνων. Τον είχαν κρατήσει εκτός και σε ματς που έπαιζε και δεν ήταν στο 100%. Ήθελε να βοηθήσει και έκανε υπερπροσπάθεια. Κρίναμε πως δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται άλλο η άθρωση του.

Θα κάνει εξειδικευμένες θεραπείες για να ξεπεράσει τον τραυματισμό και να είναι από τη νέα χρονιά έτοιμος 100% να βοηθήσει. Τα δείγματα γραφής που έδειξε ήταν πως μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο”.

Για τον Βαγγέλη Μάντζαρη: “Είναι παιδί που δουλεύει στην προπόνηση. Δουλεύει για την ομάδα. Κάνει αθόρυβη δουλειά. Γκαρντ που οργανώνει και σκοράρει όποτε χρειάζεται. Παίζει για την ομάδα. Βάζει το κορμί του στην άμυνα. Εχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Του το είχα πει και του ίδιου, όταν πήγα στον Ολυμπιακό, κάπου είχε… όχι επαναπαυτεί. Αλλά έπρεπε να πιέσει τον εαυτό του και να ανεβάσει απόδοση. Ήταν κάτι που έκανε.

Ακόμα και ο Σπανούλης, στην ηλικία που είναι μπορεί να παίξει καλύτερα. Όλοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Είναι λοιπόν, σημαντικό για τον Μάντζαρη να το καταλάβει αυτό”.

Για τον Σπανούλη: “Η ζωή του είναι το μπάσκετ. Ασχολείται και αφοσιώνεται σε αυτό 1000%”.

Για τα δικά του λάθη, δήλωσε: “Είμαι ο εαυτός μου με όλους τους παίκτες. Το έχω πει και στους ίδιους. Προσπαθώ να βοηθήσω όλα τα παιδιά να παίξουν όσο καλύτερα μπορούν. Να βρω τι χρειάζεται ο καθένας, να τον συμβουλεύσω σε θέματα διαχείρισης και συμπεριφοράς -πολλών καταστάσεων, άγχους, πίεσης, συμπεριφοράς. Ο κόουτς είναι και δάσκαλος. Όταν αυτά που τους λες είναι πάνω σε αρχές που βλέπουν ότι και εσύ τηρείς, όλα είναι καλύτερα. Κάνει λάθη και ο προπονητής. Και θα κάνω. Οποιος προσπαθεί κάνει λάθη. Απλώς αυτά που κάνω, γίνονται πάνω στη δουλειά.

Και στα παιχνίδια έχω κάνει λάθη, στο κοουτσάρισμα. Και σε αλλαγές. Αν γινόταν ξανά ο τελικός της Μαδρίτης… Ετσι όπως μπήκαμε στο ματς αυτό, όποιος και αν έπαιζε είχε μειονέκτημα με αυτή τη Ρεάλ. Επαιζε στο γήπεδο της, ενώπιον του κόσμου της. Όταν είσαι στο αποδυτήριο σου, στο κάθισμα σου και ο άλλος έρχεται και μπαίνει σε χώρο που τον βλέπει πρώτη φορά δεν είναι απλό”.

Για το ματς με την Ρεάλ, είπε: “Η Ρεάλ κέρδισε στον ημιτελικό με 20 πόντους, με συντήρηση. Ο τελικός ήταν καλός υπό την έννοια της τακτικής, γιατί ρίξαμε την ταχύτητα της Ρεάλ, στοιχείο που τη χαρακτηρίζει. Απλώς, υπήρχαν κάποια momentum που έκριναν την έκβαση. Εκεί πιστεύω πως για να νικήσεις τέτοιο ματς, θα θέλαμε το κάτι παραπάνω. Αυτό μας έλειψε και ενεργειακά και πνευματικά. Αν μειωνόταν η διαφορά στα τελευταία λεπτά, θα ήταν άλλο παιχνίδι, αλλά είχαμε 0/3 επιθέσεις”.

Αν έπρεπε να διαλέξει κάποιον παίκτη από την Α1, ποιον θα επέλεγε; “Εξαρτάται και σε ποια θέση θα χρειαζόμασταν παίκτη. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι. Είναι δύσκολο να απαντήσω, γιατί όλα κρίνονται από τις ανάγκες, από το πώς θα ταιριάξει με τους υπόλοιπους.

Οταν η ομάδα αποφασίζει να κάνει μεταγραφή, τον έχει “ψάξει” από 100 μεριές. Εχει δει πώς παίζει στην άμυνα, στην επίθεση, αν κάνει λάθη, μιλάει με παλιούς συμπαίκτες και προπονητές, για να μειωθεί το περιθώριο λάθους”.

Σχόλιο για τον Πανιώνιο: “Όλες οι ομάδες με τις οποίες έχω συνεργαστεί τις παρακολουθώ. Θέλω να πηγαίνουν καλά. Αν μη τι άλλο, σέβεσαι την ιστορία σου. Αυτή σε ακολουθεί. Με λυπεί το γεγονός ότι θα είναι στην Α2. Ηταν ομάδα που πέρυσι βγήκε 3η στην κανονική περίοδο και έχασε στα πλέι οφ την τρίτη θέση. Είναι ομάδα που πέρυσι είχε παίξει στο Eurocup και φέτος είδαμε να έχει πολλά προβλήματα. Δυστυχώς, κάθε ομάδα κάνει τον κύκλο της. Ευχομαι να κάνει νέο ξεκίνημα. Είναι ιστορική ομάδα. Εχει αναδείξει παίκτες και εύχομαι να γυρίσει εκεί που ανήκει”.

Για το μπρέικ στη Βαρκελώνη: “Με την Μπαρτσελόνα, δεν παίξαμε καλά στο πρώτο παιχνίδι. Ο Σπανούλης είχε μπει μετά 40 ημέρες εκτός. Ο Χάντερ είχε χάσει προπονήσεις. Είχαν μπει κάποιοι τραυματίες, αλλά δεν είχαν βρει ρυθμό. Η χημεία αλλάζει όταν επιστρέφουν παίκτες. Όλα αυτά είχαν στο αγωνιστικό πλάνο κόστος. Κάναμε συζητήσεις και είπαμε πως δεν μας αξίζει να παίζουμε έτσι, ούτε να δείχνουμε αυτήν την εικόνα στο γήπεδο, βάσει των όσων είχαμε κάνει έως τότε. Ετσι κάναμε το καλύτερο φετινό παιχνίδι”.

Για τον ΠαναθηναΪκό: “Δεν θεωρώ ότι βρίσκεται ανάσκελα στο πάτωμα. Όπως και ο Ολυμπιακός το 2007 που ήμουν εγώ, έτσι και ο Παναθηναϊκός περνά μεταβατική φάση. Ξεκινά κάτι. Ιδίως μετά τον Πεδουλάκη, έχει αλλάξει και άλλο η ομάδα. Πρέπει να βρει έναν προπονητή, να δημιουργήσει κορμό που θα τον στηρίξει στα δύσκολα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Δεν υπάρχει κανείς να φέρει άμεσα τα αποτελέσματα. Χρειάζεται δουλειά και όλα γίνονται βήμα βήμα”.

Ο Σπανούλης είχε προβλημα στη μέση, στους τελικούς; “Είχε ένα μικρό θεματάκι. Όπως και άλλοι είχαν προβληματάκια. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που παίζουν με προβλήματα. Ετσι είναι ο επαγγελματισμός. Υπάρχουν παίκτες που κάνουν θεραπείες για ένα μήνα και μπαίνουν και παίζουν. Το συναντάς συχνά. Δεν ήταν σοβαρό πρόβλημα. Τότε δεν θα έπαιζε”.

Για το πού πιστεύει ότι θέλει ενίσχυση η ομάδα: “Κατ’ αρχάς είπαμε να κρατήσουμε τον κορμό. Αν έχουμε απώλειες, θα πρέπει να ενισχυθούμε εκεί”.’

Ποιο είναι το ματς που γύρισε τη χρονιά ανάποδα; “Είναι καλή ερώτηση. Το πρώτο σημαντικό ματς ήταν ο Ερυθρός Αστέρας, το πρώτο μου στην Ευρωλίγκα. Εκεί κατάλαβαν οι παίκτες πως κέρδισαν γιατί έπαιξαν καλή άμυνα. Το δεύτερο ματς κλειδί ήταν στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό που ήταν χωρίς αύριο, αν θέλαμε το πλεονέκτημα έδρας. Το τρίτο κλειδί ήταν με την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ -της σπάσαμε το αήττητο.

Το τέταρτο ματς κλειδί ήταν με την Εφές, στο ΣΕΦ. Επρεπε να το πάρουμε οπωσδήποτε, γιατί θα μπλέκαμε στους ομίλους. Είχαμε 5 απουσίες και είχαμε σχήμα χωρίς πολλά γκαρντ, πολλούς ψηλούς, δυάρι τον Λοτζέσκι, τριάρι τον Ντάρντεν. Ηταν σχήμα που δεν είχαμε χρησιμοποιήσει πολύ. Ήταν αναγκαστικό.

Το επόμενο ματς κλειδί ήταν το δεύτερο με την Μπαρτσελόνα. Αυτή ήταν μια αναφορά στα σημαντικά παιχνίδια, για την πορεία. Μας έδωσαν την ώθηση. Ποτέ δεν είπαμε για κάποιο παιχνίδι πως θα είναι εύκολο. Πάντα δείχνουμε σεβασμό”

Για Καββαδά, Χριστοδούλου, Τσαϊρέλη (ποιο είναι το πλάνο;): “Αυτα τα παιδιά τα πιστεύουμε και τα έχουμε στην ομάδα. Αλλιώς δεν θα τα κρατούσαμε. Είναι παιδιά με δυνατότητες πολλές. Δεν πήραν πρωταγωιστικό ρόλο, αλλά ο ρόλος τους ήταν σημαντικός. Ο Καββαδάς για παράδειγμα, έπαιξε σε καποια ματς 15-20 λεπτά. Σε άλλα 3′. Το σημαντικό είναι να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό, όποτε μπαίνουν στα ματς.

Αυτό ήταν που προσπαθήσαμε να κάνουμε όλη τη χρονιά. Είναι παιδιά που έχουν μέλλον και πρέπει να τους βοηθήσουμε να το κατακτήσουμε”.

Για την επόμενη σεζόν:Ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά, λέει πως θα υπάρχει περίοδος ξεκούρασης ανάλογα με την επιβάρυνση του κάθε παίκτη.

Θα ξεκινήσουμε τις offseason προπονήσεις (συντήρησης και βελτίωσης τεχνικών ικανοτήτων καθενός). Ασφαλώς οι διεθνείς θα πάνε στην Εθνική”.

Για τον Σπανούλη και τα καλοκαίρια που δεν πάει στην Εθνική -και κάνει εξαιρετικά ματς τη σεζόν που έπεται:

“Τα παιδιά αυτά έχουν συνεχή καταπόνηση. Όλοι οι διεθνείς έχουν. Είναι πολύ δύσκολος ο πρωταθλητισμός. Να μπαίνεις στο γήπεδο και να λες θέλω να κερδίσω κάθε παιχνίδι. Ειναι ο επαγγελματισμός που επιβαρύνει και σωματικά και πνευματικά. Όταν το κάνεις αυτό 12-13 χρόνια σερί, έχει συνέπειες στο σώμα”

Είναι τιμή για όλους να παίζουν στην Εθνική. Αυτή δίνει το στίγμα του ελληνικού μπάσκετ. ΑΠό την άλλη, τα ματς των αθλητών είναι πάρα πολλά. Παίζουν ακατάπαυστα. Με την Εθνική, σε διάρκεια 11 μηνών, φτάνουν τα 80. Το ΝΒΑ διαρκεί 7 μήνες. Οχι 12. Εχουν τρεις μήνες ξεκούραση του οργανισμού.

Γενικά, πρέπει να γίνει από όλους καλύτερη διαχείριση. Οσο μεγαλώνουν οι παίκτες, θα είναι πιο καταπονημένοι. Οταν παίζεις τόσα ματς, δεν έχεις την απόδοση που πρέπει. Δεν έχεις φρεσκάδα, Εχεις τραυματισμούς. Σε βάθος χρόνου θα δούμε τις συνέπειες και θα είναι αρνητικές”.

Βερολίνο θα πάει ο Ολυμπιακός; “Θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαιο με τις επιτυχίες”.