ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός: 52-69

 

 

spanoulis

 

Δεν είναι… τυχαίος πρωταθλητής. Η ΤΣΣΚΑ περίμενε στη γωνία για εκδίκηση, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που την έκανε ότι ήθελε και πήρε τη σπουδαία πρόκριση με το άνετο 69-52! Εξαιρετική άμυνα και μεγάλη εμφάνιση για τους Πειραιώτες που περιμένουν το “clasico”.

Έδειξε τι θέλει από την αρχή

Το “ζεστό” ξεκίνημα της ΤΣΣΚΑ περιορίστηκε στα δύο γρήγορα σουτ του Ουίμς και δεν συνεχίστηκε παρά πέρα. Ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη να “τρυπάει” την αντίπαλη άμυνα και τον Πρίντεζη να τελειώνει φάσεις με το γνωστό του τρόπο πέρασε μπροστά με 12-10 από νωρίς.

Σε αυτό το διάστημα ο αρχηγός των Πειραιωτών είχε χρεώσει ήδη με δύο φάουλ τον Τζάκσον (που ξεκίνησε για να τον αναχαιτίσει) και υποχρέωσε τον Έτορε Μεσίνα να καταφύγει στο “plan-b”, το ψηλό σχήμα με τον Κριάπα στο “3” και τον Ερτσέγκ να σηκώνεται από τον πάγκο.

Αντίστοιχο πρόβλημα με φάουλ αντιμετώπισε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας που έβγαλε νωρίς τον Παπανικολάου για να περάσει τον Περπέρογλου. Σε αυτό το διάστημα ο Βίκτορ Κριάπα είχε δημιουργήσει όλα τα προβλήματα στον Ολυμπιακό, κερδίζοντας φάουλ, ευστοχώντας από μακριά και φορτώνοντας φάουλ τους αντίπαλους φόργουορντ.

Το σχέδιο των “ερυθρόλευκων” ήταν να βρουν… μπόσικο τον Μίλος Τεόντοσιτς, όπως και έκαναν. Το σημαντικό στοιχείο, όμως, ήταν ακόμη κι αν είχαν μηδέν (!) ασίστ, έφταναν με άνεση κάτω από το αντίπαλο καλάθι απέναντι σε μια πιο ψηλή -κι επομένως πιο αργή- ομάδα, κερδίζοντας παράλληλα κατά κράτος όλες τις διεκδικούμενες μπάλες. Κάπως έτσι φτάσαμε μετά από διαδοχικές βολές στο 21-17 με τρίποντο του Κώστα Σλούκα στα 4” πριν το τέλος.

Ξέφυγε ο Ολυμπιακός

Η ΤΣΣΚΑ είχε κάνει μαζεμένες αλλαγές μια εκ των οποίων ήταν και ο Παπαλουκάς ο οποίος όμως έκανε δύο λάθος πάσες και αντικαταστάθηκε νωρίς. Η… μπάλα του rotation είχε πάρει και τον καλύτερο παίκτη των Ρώσων, τον Βίκτορ Κριάπα, ο οποίος ήταν και ο παίκτης που έκανε την ΤΣΣΚΑ ξανά απειλητική όταν επέστρεψε.

Παράλληλα ο Μεσίνα δοκίμαζε διάφορα σχήματα (με τρεις γκαρντ ή με Καούν-Κρστιτς στη φροντ-λάιν) και τον Ολυμπιακό είτε να ακολουθεί έγκαιρα, είτε να αντιδρά αποτελεσματικά: παίζοντας με ταχύτητα και αρκετή κίνηση στην επίθεση έβγαζε την αντίπαλη άμυνα από την άνεση της, χωρίς να αφήνει τα… αργά πόδια των Ρώσων στην ησυχία τους. Ο Σλούκας με τρίποντο απέναντι στη ζώνη και ο Άντιτς με 5 συνεχόμενους πόντους έφεραν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπροστά με 29-20, με 33-23 και στη συνέχεια -χάρις στον Λο- με 35-23.

Το μυστικό για τον Ολυμπιακό ήταν ασφαλώς η άμυνα στον Τεόντοσιτς. Ο προπονητής των Πειραιωτών είχε αλλάξει στο πρώτο ημίχρονο ήδη τρεις παίκτες (Λο, Σλούκα και Κατσίβελη) στο μαρκάρισμα του, με αποτέλεσμα ο Σέρβος αφενός να είναι άστοχος και αφετέρου να ψάχνει να βρει ρυθμό περισσότερο σουτάροντας, παρά πασάροντας.

Είναι ενδεικτικό ότι η άμυνα των “ερυθρολεύκων” έκανε και πολύ καλή δουλειά πάνω στη δεύτερη επιθετική απειλή της ΤΣΣΚΑ, τον Κρστιτς. Ο σέντερ μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης, μαζί με τον συμπατριώτη του είχαν 1/9 σουτ, 0/2 βολές και 2 λάθη!

Με τους δύο παίκτες παροπλισμένους ο Ολυμπιακός κράτησε το προβάδισμα και παρότι “κόλλησε” στην επίθεση στα τελευταία δύο λεπτά έκλεισε το ημίχρονο με +12 (40-28), τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά μετά το +13 (38-25).

Ο “κακός” Ολυμπιακός στο +17

Η κεκτημένη ταχύτητα του πρώτου ημιχρόνου κράτησε ως το 23′ για τον Ολυμπιακό και ουσιαστικά εξανεμίστηκε στο τρίποντο του Παπανικολάου που έκανε το +17 (45-28). Από εκεί και πέρα οι Ρώσοι αντέδρασαν με όπλο την καλή τους άμυνα. Παίζοντας αλλαγές έσπασε τον ρυθμό των Πειραιωτών, που είδαν παράλληλα και τον Σπανούλη να χρεώνεται με 3ο φάουλ και να κάθεται στον πάγκο.

Για τέσσερα περίπου λεπτά ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε την ομάδα του να φτάνει στο καλάθι μόνο με ένα μακρινό σουτ του Χάινς στη λήξη των 24” και στο ίδιο διάστημα την ΤΣΣΚΑ να μειώνει στους 11 (34-45 με αντιαθλητικό φάουλ του Σερμαντίνι). Το καλό για τους Πειραιώτες ήταν ότι η άμυνα παρέμενε σταθερά καλή. Παρότι οδηγήθηκαν από νωρίς στο μπόνους των βολών, κατάφεραν να σταματήσουν τους παίκτες του Μεσίνα. Ο Τεόντοσιτς και ο Κρστιτς δεν σκόραραν ούτε έναν πόντο και είναι ενδεικτικό ότι οι Ρώσοι σε αυτό το δεκάλεπτο δεν πέτυχαν ούτε ένα καλάθι εντός πεδιάς!!! Είχαν 0/4 δίποντα και 0/7 τρίποντα, σκοράροντας μόνο με βολές.

Οι “ερυθρόλευκοι” το εκμεταλλεύτηκαν και με νέο καλάθι του Χάινς από επιθετικό ριμπάουντ και τρίποντο του Άντιτς έστειλαν ξανά τη διαφορά στους 17 (53-36) λίγο πριν τη λήξη της περιόδου.

Διαφορά και… κατενάτσιο

Ο Ολυμπιακός δύο φορές με τον Περπέρογλου ξέφυγε με 19 πόντους και στη συνέχεια με 20 (60-40) και από εκεί και πέρα προσπάθησε να διαχειριστεί αυτή τη διαφορά έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός την πίεση της ΤΣΣΚΑ σε όλο το γήπεδο και αφετέρου το πρόβλημα με τα φάουλ των Σπανούλη και Χάινς.

Για μεγάλο διάστημα οι “ερυθρόλευκοι” έδειχναν να παίζουν με το ρολόι, με αποτέλεσμα να μην καταφεύγουν σε καλές επιλογές, αλλά αντίθετα να δοκιμάζουν σουτ στη λήξη των 24”, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επιτυχία. Την ίδια ώρα η ΤΣΣΚΑ με τον Τζάκσον να βγαίνει εκτός συστήματος και τον Τεόντοσιτς να πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι εντός πεδιάς, μείωσε τη διαφορά σε 62-47. Ο ίδιος ο Σέρβος, όμως, έλυσε τον γόρδιο δεσμό κάνοντας… αντιαθλητικό φάουλ εκτός φάσης στον Πέρο Άντιτς στο 37′.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να παραμείνει ψύχραιμος και να φτάσει στην επικράτηση και στην ιστορική πρόκριση στον τελικό (69-52) όπου θα υπερασπιστεί στον τίτλο του!

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5(1), Μίτσοφ 3(1), Τζάκσον 7(1), Κρστιτς 2, Ουίμς 13(2), Έρτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Καούν 7, Κριάπα 11(2), Παπαλουκάς.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 6, Άντιτς 13(2), Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8(1), Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5(1), Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5(1), Κατσίβελης.

 

Πηγή: Sport24.gr