Χάνει “ξανά” την σεζόν ο Ντέρικ Ρόουζ

451376991

Ο Derrick Rose στάθηκε ξανά άτυχος, θα μείνει πολλούς μήνες εκτός δράσης και όσοι αγαπούν το άθλημα ελπίζουν ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος σοβαρός τραυματισμός του.

Ενα από τα δεκάδες τατουάζ που είχε στο κορμί του ο Allen Iverson, έλεγε πως “Only The Strong Survive” (Μόνο οι δυνατοί επιβιώνουν). Ο βραχύσωμος guard ήταν ένας από τους κορυφαίους κοντούς στην ιστορία του ΝΒΑ και η συγκεκριμένη φράση τον βοήθησε όχι απλά να επιβιώσει απέναντι στα “θηρία”, αλλά και να πρωταγωνιστήσει για πολλά χρόνια. Ο Derrick Rose είναι ένας από τους διαδόχους του, όμως οι απανωτές ατυχίες τον έχουν “φρενάρει” για τα καλά. Από το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη το 2011, στον σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό γόνατο το 2012 και στην ρήξη μηνίσκου το 2013, ο δρόμος ήταν σύντομος. Είχε όμως πολλές “λακούβες” και απ’ ότι φαίνεται οι αναταράξεις θα συνεχιστούν για πολλούς ακόμη μήνες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η αποθεραπεία του.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Rose λαβώθηκε σε μια ανύποπτη φάση του αγώνα με τους Blazers. Το γεγονός ότι τραυματίστηκε στο Rose Garden (το οποίο ονομάζεται εδώ και λίγους μήνες Moda Center), είναι απλώς μια σύμπτωση. Τη στιγμή που αποσύρθηκε στον πάγκο για να δεχθεί την φροντίδα του ιατρικού team, ο χρόνος δεν “πάγωσε” μόνο για τους οπαδούς των Bulls. “Πάγωσε” για όποιον αγαπάει το άθλημα, για ολόκληρο το ΝΒΑ, για την εταιρεία-χορηγό του, η οποία έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο ταλέντο του. Οι πρώτες εκτιμήσεις δεν ήταν αισιόδοξες και δυστυχώς για όλους επιβεβαιώθηκαν ένα 24ωρο αργότερα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους των Bulls, o Rose θα υποβληθεί σε επέμβαση στο δεξί γόνατο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μείνει εκτός δράσης για 4-6 μήνες. Τουλάχιστον αυτό είναι το διάστημα που υπολογίζουν οι γιατροί σε παρόμοιους τραυματισμούς. Ο Russell Westbrook, o παίκτης με τον οποίο τον συγκρίνουν συνεχώς εξαιτίας των εκρηκτικών τους χαρακτηριστικών, χρειάστηκε έξι μήνες (και μια δεύτερη μικροεπέμβαση στις αρχές Οκτωβρίου) για να επιστρέψει στα παρκέ. Μόνο που ο σταρ των Thunder δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν σοβαρό πρόβλημα και είχε τρομερή αυτοπεποίθηση. Σημαντικός παράγοντας, πιο σημαντικός απ’ όσο νομίζει κανείς.

Στην περίπτωση του Rose τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο παράγοντας “ψυχολογία” παίζει σημαντικό ρόλο. Η ρήξη χιαστού, η οποία τον κράτησε μακριά από τα επίσημα παιχνίδια ολόκληρης της προηγούμενης σεζόν, τον είχε διαλύσει ψυχολογικά. Τώρα που προσπαθούσε με αγωνία να επιστρέψει στα στάνταρ της MVP χρονιάς του, βρέθηκε ξανά στο καναβάτσο. Πόσο εύκολο είναι για έναν αθλητή που στηρίζεται στις αθλητικές του ικανότητες, στην ταχύτητα, στην δύναμη, στην έκρηξη, να σταθεί όρθιος μετά από κάτι τέτοιο; Ρητορικό το ερώτημα.

Την ίδια ώρα, οι Bulls αναρωτιούνται πως θα βγει η σεζόν χωρίς τον κορυφαίο τους παίκτη. Δεν τον είχαν πέρυσι στην διάθεσή τους, όμως αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια στα play off και ήταν εντυπωσιακοί κατά διαστήματα. Ναι μεν αποκλείστηκαν από τους μετέπειτα Πρωταθλητές Miami Heat, κέρδισαν όμως το χειροκρότημα. Κι αυτό τους ευχαρίστησε, δικαίωσε τους κόπους μιας επίπονης περιόδου. Είναι η ομάδα του Chicago τόσο δυνατή για να επαναλάβει κάτι παρόμοιο; Ας μην ξεχνάμε ότι ο Joakim Noah και οι Luol Deng – Kirk Hinrich έχουν επίσης καταπονηθεί αρκετά, o Jimmy Butler βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός δράσης, ενώ δεν υπάρχει η “σβούρα” που λέγεται Nate Robinson για να ανακατέψει την τράπουλα, να δώσει instant scoring, να μπερδέψει τους αντιπάλους.

Αισθάνομαι πραγματικά πολύ άσχημα γι’ αυτόν. Παρακολουθούσα τον αγώνα και φοβήθηκα πως τραυμάτισε το γόνατό του σοβαρά” σχολίασε ο LeBron James, ο -θεωρητικά- σημαντικότερος αντίπαλος του Rose και των Bulls. Αυτή ήταν η αντίδραση πολλών ακόμη NBAers που στο πρόσωπο του ηγέτη της ομάδας του Chicago βλέπουν τους εαυτούς τους. Διότι μπορεί ο Rose να ήταν -ξανά- ο άτυχος της υπόθεσης, όμως μια κακή στιγμή που φαινομενικά δεν κρύβει κινδύνους, είναι ικανή να ρίξει οποιονδήποτε παίκτη στο καναβάτσο. Οπως κι αν έχει, οι τραυματισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού. Απλά μερικές φορές αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν κάποιοι αθλητές να είναι τόσο, μα τόσο άτυχοι. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ο σταρ των Bulls άλλο ένα στη συγκεκριμένη λίστα.

Πηγή nba.sport24.gr