Νίκος Γόδας, ο αρχηγός των ουρανών….

Νίκος Γόδας, ο αρχηγός των ουρανών…!

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους απανταχού Ολυμπιακούς, αλλά όχι μόνο.

nikos1

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ο κύριος της φωτογραφίας αποτελεί φάρο ελπίδας και δύναμης για αντίσταση απέναντι στην καταπίεση. Κυρίες και κύριοι, απόψε αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στο μεγάλο αρχηγό της ποδοσφαιρικής ομάδας του Θρύλου, τον καιρό της Γερμανικής κατοχής. Ένας άνθρωπος που τίμησε όσο λίγοι την ερυθρόλευκη φανέλα , μιας και ζήτησε να εκτελεστεί φορώντας την κατάσαρκα.

nikos godas

 Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Μετά τη  Μικρασιατική Καταστροφή, η προσφυγική του οικογένειά του πέρασε στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη  και τελικά εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά  (Νίκαια). Ο Νίκος, ασχολήθηκε από μικρός με το ποδόσφαιρο, αρχικά στις αλάνες με τους συνομήλικούς του, κι αργότερα, όταν φάνηκε το ταλέντο του, συμμετείχε σε μια τοπική ερασιτεχνική ομάδα της Κοκκινιάς . Εργάστηκε, προπολεμικά, στην οικογενειακή ταβέρνα της οικογένειάς του που βρισκόταν, στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού, «Τα Αραπάκια», που γνώριζε επιτυχία.

Μετά την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου,  την περίοδο της κατοχής, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που ήταν η μεγάλη του αγάπη. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Θρύλου  και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα μας , στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, είναι πρωταγωνιστής στο τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2! Ο Γόδας είχε προλάβει να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας, λόγω του εξαιρετικά παθιασμένου χαρακτήρα του.

images (2)Την ίδια περίοδο ο Γόδας συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του 5ου Λόχου του ΕΛΑΣ  στην Κοκκινιά, δίνοντας το παρών στους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή. Ο Γόδας, λοχαγός πλέον του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους κατακτητές  στον Πειραιά, ως επικεφαλής του λόχου του στη μάχη της οδού 7ης Μαρτίου το 1944. Επίσης έλαβε μέρος στην κρίσιμη τη μάχη της Ηλεκτρικής, σε μάχες στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά και στο Πέραμα.

Τον Δεκέμβρη του 1944 έλαβε μέρος στην μάχη της Αθήνας “Δεκεμβριανά 1944” και πολέμησε τους Άγγλους στο νεκροταφείο της Ανάστασης,στον Πειραιά. Η μονάδα του Νίκου αποδεκατίζεται και καταφεύγει στο Βελούχι στη Ρούμελη , για να ενταχθεί σε δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

rizospastis_godas_14_14-7-1945

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας , ο Ν. Γόδας επέστρεψε στον Πειραιά όπου συλλαμβάνεται και οδηγήθηκε -αρχικά- στις φυλακές της Αίγινας (στις οποίες εξακολούθησε το αγαπημένο του άθλημα, παίζοντας μπάλα στην ποδοσφαιρική ομάδα που είχαν συστήσει οι φυλακισμένοι). Ακολούθησαν οι Φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας και τελικά Κέρκυρας όπου ο Γόδας έμεινε στη φυλακή τρία χρόνια, αρνούμενος πεισματικά -σε αντίθεση με την δοσίλογη Κομμουνιστική  ηγεσία της εποχής-να υπογράψει δήλωση μετανοίας για τα πολιτικά του φρονήματα για να σωθεί. Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Νίκος Γόδας, εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας,  φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό κοντό παντελονάκι, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Εξηνταπέντε ολόκληρα χρόνια  μετά τον -”φυσικό”, μιας και η μνήμη δεν σβήνει ποτέ– θάνατό του, ο Γόδας αποτελεί πηγή έμπνευσης για αντίσταση σε κάθε τυραννία. Η τότε πολεμική κατοχή των Γερμανών και των συνεργατών τους, έχει αντικατασταθεί από την οικονομική αφαίμαξη των ”αδύναμων” λαών της Ευρώπης εκ μέρους της πιό διεστραμμένης  φυλής που γνώρισε η ανθρωπότητα.Εύχομαι από καρδιάς να έχουμε έστω και το 1/100000 της λεβεντιάς του και να παραδειγματιζόμαστε καθημερινώς για το τι ακριβώς πρεσβεύει όποιος θέλει να δηλώνει οπαδός και κοινωνός της Ολυμπιακής ιδέας……