Πάνω που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα…

Καλησπέρα σε όλους!!

οσφπΣαββατοκύριακο λοιπόν, μετά την οδυνηρή ήττα με την Λεβάντε και ακόμα προσπαθούμε να αντιληφθούμε πώς ηρθέ τελικά αυτό το 3-0 που ουσιαστικά σπρώχνει τον Ολυμπιακό μας εκτός Europa League (αν και ποτέ μην λες ποτέ!)…

Η αλήθεια είναι πως ο Μίτσελ πιάστηκε «αδιάβαστος» και η ομάδα κατέβηκε χώρις σωστό αγωνιστικό προσανατολισμό και έκανε όλα εκείνα λάθη που είχαμε επισημάνει πως δεν πρέπει να γίνουν…Άμυνα ψηλά (κοντά στη σέντρα!), ασθενές κέντρο χωρίς κυκλοφορία, έλλειψη αλληλοκαλύψεων στις πτέρυγες και μία σειρά από ατομικά λάθη συμπλήρωσαν την εικόνα μιας παντελώς απροετοίμαστης ομάδας τόσο σε τακτική όσο και σε ψυχολογία που έγινε βορά στις αντεπιθέσεις φωτιά της Λεβάντε η οποία έκανε ακριβως το παιχνίδι που ήθελε.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε γιατί είμαστε ολυμπιακοί περήφανοι για την ομάδα μας και δεν ψάχνουμε να κρυφτούμε πίσω απο δικαιολογίες όσο κι αν μας πικραίνει το τελικό αποτέλεσμα. Θα ήταν όμως το ίδιο ασυνεπές και ελλειπές να μην αναφερθούμε και στον τομέα της διαιτησίας γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μπορεί να αλλάξει άρδην με ένα-δύο σφυρίγματα και δυστυχώς όταν ο Ολυμπιακός παίζει στην Ευρώπη ξέρουμε εκ των προτέρων ποιον θα αδικήσουν αυτά τα σφυρίγματα…

Την Πέμπτη λοιπόν γίναμε μάρτυρες του ίδιου γνωστού έργου…Ευρωπαϊκή διαιτησία κόντρα στο Θρυλο…λες και το χρειάζοταν αυτό μία κάποια Λεβάντε για να ενισχύσει το προφίλ της στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός ένας σύλλογος πασίγνωστος στους κύκλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με συνεχή και αδιάκοπη παρουσία, αδικείται κατάφορα για ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, κόντρα μάλιστα σε μία άσημη και άπειρη ομάδα (έστω κι αν αυτή προέρχεται απο το ισπανικό πρωτάθλημα). Τα δύο πέναλτυ εκτός περιοχής, μία άδικη αποβολή και μία αποβολή που δεν δόθηκε (στον Ντιόπ με δεύτερη κίτρινη), συμπλήρωσαν την κακή εικόνα του Ολυμπιακόυ και οδήγησαν σε αυτό το βαρύ σκορ. Γιατί ναι μεν η ομάδα δεν έπαιξε ως όφειλε, αλλά θα ήταν εντελως διαφορετικά τα πράγματα στη ρεβάνς με ένα άλλο τελικό αποτέλεσμα στο ματς της Πέμπτης.

Πρωσωπικά δεν θυμάμαι άλλη ομάδα με τέτοια αντιμετώπιση στον τομέα της διαιτησίας επί σειρά ετών στην Ευρώπη..λες και δεν έχουμε το δικαίωμα να προχωράμε σε ευρωπαϊκή πορεία επειδή είμαστε ο Ολυμπιακός!!! Πιο συγκεκριμένα απλά θα αναφερθώ στα πιο τραγικά διαιτητικά λάθη που έγιναν κόντρα στον Ολυμπιακό:

  • Champions League 99-00 Μπερναμπέου: Το χέρι του Ρομπέρτο Κάρλος στο παιχνίδι με τη Ρεάλ σαν να ήταν τερματοφύλακας έντος της μεγάλης περιοχής χωρίς να δίνεται το πέναλτυ!
  • Champions League 2000 στο Ζερλάν: Ακυρώνεται καθαρό γκολ του Ζιοβάνι σαν offside ενώ δεν δίνονται και δύο καθαρά πέναλτυ στον Αλβες με συνέπεια να αποκλείεται ο Ολυμπιακός και να περνάει στον επόμενο γύρο η Λυών.
  • Champions League 2004 στο Μονακό: Δεν μετράται καθαρό γκολ του Οκκά το οποίο θα έφερνε την ισοφάριση.
  • Champions League 2010 στο Βεστφάλεν: Χέρι εντός περιοχής του Χούμελς μπροστά στον διαιτητή και δεν δίνεται πέναλτυ!

Και εννοείται πως η λιστά δεν σταματάει εδώ…ο Ολυμπιακός έχει γνωρίσει απίστευτα εχθρικές διαιτησίες και το πιο περιέργο είναι πως πολλές από αυτές ήταν κόντρα σε ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς από αυτόν!!! (όπως  π.χ. με Μακάμπι Χάιφα το 2002 για το Champions League, με Ανόρθωση το 2008 στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης, με Μέταλιστ για το Europa League την περασμένη χρονιά κ.α.). Ομοίως έγινε και με τη Λεβάντε…μία ακόμα άκρως εχθρική διαιτησία για το βιογραφικό μας.

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον ότι θα πρέπει να γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση για να προστατευτεί η ομάδα από τέτοιες «σφαγές» και να έχει δικαιώμα και προσδοκίες για πορεία στην Ευρώπη. Η πρώτη αντίδραση επιτέλους έγινε, με την πειραϊκή ΠΑΕ να στέλνει έγγραφη καταγγελία, για τη διαιτησία του Γερμανού ρέφερυ, προς την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (UEFA) την επομένη του αγώνα. Βέβαια αυτό δεν λύνει το πρόβλημα..Η διοίκηση θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να κάνει βήματα ενίσχυσης του ευρωπαϊκου προφίλ του Θρύλου, για να αντιμετωπίζεται ο σύλλογος όπως του πρέπει..με ΣΕΒΑΣΜΟ!!!