Σύνδρομο «Οθέλλος»; Ποια είναι η σωστή δόση ζήλιας για μία σχέση;

Σύνδρομο «Οθέλλος»; Ποια είναι η σωστή δόση ζήλιας για μία σχέση;

Η σωστή δόση ζήλιας μπορεί να σας κρατάει κοντά, αλλά το όριο ανάμεσα στο να είσαι τρελά ερωτευμένη και απλώς τρελή είναι πολύ λεπτό…

kaugas_102144016

Η Ζήλια έχει τη θετική της πλευρά

Πώς γίνεται αυτό το φαινομενικά δυσάρεστο συναίσθημα να σας ωφελεί ως ζευγάρι;

1. Δείχνεις την αφοσίωσή σου

«Αν το πρόσωπό σου γίνεται κατακόκκινο όταν εκείνος φλερτάρει, ίσως είναι ένδειξη ότι είσαι έτοιμη να προχωρήσεις ένα ακόμα βήμα τη σχέση σας» λέει ο Tάσος Λ. Χαραλαμπάκης, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής. Εξάλλου, ποιος άνδρας δεν κολακεύεται όταν βλέπει ότι θέλεις να είναι όλες οι άλλες μακριά του;

2. Βλέπεις τον πραγματικό του χαρακτήρα

Όταν ζηλεύεις, σου λέει ειλικρινά «Λυπάμαι πολύ αν σε έκανα να νιώσεις άβολα» ή σου λέει ένα ξερό «Γίνεσαι γελοία»; Το δεύτερο είναι ένδειξη ότι δεν είναι, όπως πίστευες (ή ήλπιζες), ο τύπος που θα σε υποστηρίξει.

3. Τροφοδοτείς τη φλόγα

Στα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί, το να συνειδητοποιήσει ο ένας ότι θέλει να υπερασπιστεί τη σχέση του (νιώθοντας ζήλεια) μπορεί να ξαναφέρει το πάθος στο προσκήνιο, πράγμα που μεταφράζεται σε πιο καυτό σεξ. «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να τους υπενθυμίζουν πώς είναι να βλέπουν ένα σύντροφο μέσα από το πρίσμα του ρομαντισμού και της κατάκτησης» λέει ο ειδικός.

Τι λέει η επιστήμη;

Όταν μιλάμε για ζήλια, υπάρχουν δύο κυρίαρχες θεωρίες σχετικά με το γιατί νιώθεις έτσι.Αυτά είναι τα επιχειρήματά τους:

1. Το φύλο αποφασίζει Είναι σαν την κλασική άποψη ότι οι άνδρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη: σε μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να ανακρίνουν τη σύντροφό τους για τη σεξουαλική φύση μιας «παράνομης» σχέσης, ενώ οι γυναίκες ασχολούνταν περισσότερο με το αν ο σύντροφός τους είναι ερωτευμένος με την άλλη γυναίκα.

2. Εξαρτάται από το δεσμό Οι γυναίκες και οι άνδρες με δεσμούς που έχουν μια μορφή αποφυγής ή απόρριψης ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι άνθρωποι που δένονται περισσότερο ανησυχούν πιο πολύ για το συναισθηματικό δεσμό που χαλάει, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας.

Όταν αρχίζει η ζήλια

Ο Οθέλλος έκανε λάθος. Οι μικρές δόσεις ζήλιας, και από τις δύο πλευρές, δίνουν πολύ μεγάλα οφέλη. Όμως, να θυμάσαι: το αν η σχέση σου ανθίζει ή καταστρέφεται εξαρτάται από το πώς μεταδίδεις αυτά τα συναισθήματα. Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες όταν αρχίζει η ζήλια.

Αν ζηλεύεις εσύ

Μείνε ψύχραιμη. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου όταν κάτι σου φαίνεται περίεργο – αλλά χρησιμοποίησε το μυαλό σου όταν αντιδράς και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. «Αντί να τον πάρεις από τα μούτρα αμέσως μόλις κάτι σε αναστατώσει, μίλησέ του όταν θα είσαι χαλαρή και ήρεμη – έτσι, θα είναι πιο πιθανό να κατανοήσει τις ανησυχίες σου και να βρει ένα τρόπο να σε καθησυχάσει» γράφει ο Amir Levine, M.D., στο βιβλίο του Attached.

Βρες την αχίλλειο πτέρνα σου. Αν γνωρίζεις τι είναι που σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι, θα οδηγείσαι σε λιγότερους καβγάδες πάνω στα νεύρα σου. Είναι απαραίτητο, επίσης, να διαχειριστείς αυτά που ενοχλούν εσένα: αν οι φωτογραφίες που συντρόφου σου με την πρώην του σε εκνευρίζουν, βγάλε από φίλο ή μπλόκαρε όποιον σου δίνει πρόσβαση σε αυτές (σε μελέτη στην επιθεώρηση CyberPsychology & Behaviour διαπιστώθηκε ότι το Facebook μπορεί να προκαλέσει έναν κύκλο αυξανόμενων –και εθιστικών– αισθημάτων ζήλιας).

Αν ζηλεύει αυτός

Κράτα την αξιοπρέπειά σου. Αν ένας παλιός σου έρωτας μόλις προσλήφθηκε στην εταιρεία που δουλεύεις και ο σύντροφός σου έχει αγχωθεί, δείξε του ξεκάθαρα ότι ο άλλος δε σημαίνει τίποτα για σένα με ένα σχόλιο του τύπου «Δεν μπορούσα να μείνω ξύπνια από την πλήξη όταν βγαίναμε» ή «Έχει τα χειρότερα δόντια που έχεις δει». Τα λόγια σου θα του μείνουν και πιθανόν να τον κάνουν να γελάσει την επόμενη φορά που θα νιώσει ανασφάλεια.

Μην το καταπολεμάς. Αν σε πιάσει να γλυκοιτάζεις έναν ωραίο τύπο στο δρόμο, μην του πεις ότι κοιτούσες το φόρεμα στη βιτρίνα (όπως δεν τα χάφτουμε εμείς αυτά, έτσι δεν τα χάφτουν κι εκείνοι). Παραδέξου ότι κοίταξες και ηρέμησε την κατάσταση λέγοντας «Μου θυμίζει ένα παιδί που πηγαίναμε μαζί σχολείο» ή «Μου αρέσει πολύ το μπουφάν που φοράει».

Αντιμετώπισέ το με το δικό του τρόπο Ελάχιστοι άνδρες έχουν τη διάθεση να αναλύσουν τη ζήλια που νιώθουν. Αντί να ξεδιπλώσεις τα αισθήματά του, προσπάθησε να του μιλήσεις δίνοντας λύσεις. Αν ζηλεύει, ρώτησέ τον «Πώς θα ένιωθες πιο άνετα;» ή «Θα βοηθούσε αν έκανα αυτό;

«Δεν το Πιστεύω ότι το Έκανε!»

Είναι μικρά πραγματάκια που όμως σε κάνουν έξαλλη από τη ζήλια. Δες ποια είναι τα πιο συνηθισμένα.

1. Άλλες γυναίκες γράφουν post όλο υπονοούμενα στον τοίχο του στο Facebook.

2. Στέλνει μηνύματα σε άλλες όταν είμαστε μαζί.

3. Έχει μια πραγματικά στενή αλλά πλατωνική σχέση με μια άλλη.

4. Έχει ένα ιδιαίτερο χόμπι (για το οποίο εσύ δεν ξέρεις τίποτα) με μια άλλη.

5. Χαζεύει άλλες γυναίκες στο δρόμο.

Όταν η ζήλια σκοτώνει

Τα έντονα αισθήματα πάθους μπορεί να κάνουν τους λογικούς ανθρώπους παράλογους, ενίοτε και βίαιους (μάλιστα, η ζήλια είναι μία από τις βασικές αιτίες συζυγοκτονίας παγκοσμίως). Ενώ οι γιατροί μπορούν να δουν τη ζήλια στον εγκέφαλο (συνδέεται με την αμυγδαλή και τον υποθάλαμο, περιοχές που σχετίζονται με τη σεξουαλική ή επιθετική συμπεριφορά), πώς θα καταλάβεις αν η κτητικότητα του συντρόφου σου έχει πάρει άσχημη τροπή; «Ίσως αρχίσει να έχει εμμονές με απειλές που δεν υπάρχουν ή να αντιμετωπίζει τα μικρά συμβάντα, όπως ότι ένας πρώην σου έστειλε e-mail έτσι για να δει τι κάνεις, σαν να έκανες σεξ με ολόκληρη ομάδα ποδοσφαίρου» λέει ο ψυχολόγος. Οι πρόσθετες κακές συμπεριφορές, που δεν έχουν βάση –όπως το ότι απαιτεί να του δώσεις όλους τους κωδικούς για τα e-mails ή τους προσωπικούς σου λογαριασμούς, ότι επιμένει να ξέρει πού βρίσκεσαι κάθε λεπτό της ημέρας και ότι ελέγχει την κοινωνική σου ζωή εκτός της σχέση σας– δείχνουν ότι δε σέβεται την αυτονομία σου. Eάν έχει ξεπεράσει τα όρια, αλλά αρνείται να σταματήσει ή λέει ότι φταις εσύ, είναι καιρός να δώσεις τέλος στη σχέση.

Πηγή: http://www.missbloom.gr