Πάμε Θέατρο: Οι μάγισσες της Σμύρνης

Κυριακή του Πάσχα σήμερα και μαζί με το ψηστήρι σας φέρνω μια ωραία παράσταση  <<Οι μάγισσες της Σμύρνης >> σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλής
Γράφει ο Νίκος Καλογερόπουλος.
Σμύρνη τέλη 19ου αρχές 20 αιώνα δυο γυναίκες μάνα και κόρη μόνες τους μεταναστεύουν από την Καππαδοκία στην Σμύρνη για μια καλύτερη Ζώη, εκεί στις φτωχογειτονιές που ζουν η Κατίνα γνωρίζει την Αττάρτη μια τουρκάλα μάγισσα η οποία την μυεί στην μαγιά.
Από εκείνο το σημείο τίποτα πλέον δεν την σταματά και η κορυφή και η καταξίωση την περιμένουν. Με τα ερωτικά φίλτρα τη μαγεία ,την βοήθεια της ισχυρής μάγισσα Αττάρτης αλλά και το μυαλό της καταφέρνει να παντρευτεί τρεις άντρες τον έναν ομορφότερο, ισχυρότερο και πλουσιότερο από τον αλλον.
Με αυτόν τον τρόπο ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής τάξης της εποχής, φέρνοντας ταυτόχρονα και βόλτα τις επιχειρήσεις της μέχρι τη μέρα της μικρασιατικής καταστροφής. Το ημερολόγιο της τα ξόρκια και τα μαγικά της βρέθηκαν εκατό χρόνια αργότερα στο σπίτι της στην Αίγινα.
Το μπεστ σέλερ βιβλίο της Μάρας Μειμαριδη ζωντανεύει σε μια απαιτητική παραγωγή μετά την τηλεοπτική του μεταφορά στο θέατρο Παλλάς υπό την σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή ο οποίος αναβιώνει την ατμόσφαιρα μιας αρχοντικής εποχής μεταφέροντας μας στην ελληνική Μικρά Ασία και στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη η οποία λόγο τον δαιμονίων Ελλήνων αποτελεί εμπορικό και κοινωνικό κέντρο και πρότυπο για τις ερχόμενες γενιές.
Έτσι το έργο έχει γίνει η επιτυχία και το σημείο αναφοράς της χρονιάς . Το έργο αποτελείτε από έναν θίασο καταξιωμένων ηθοποιών οι οποίοι αν και το έργο είναι απαιτητικό δίνουν στο κοινό που τους παρακολουθεί καταπληκτικές ερμηνείες.
Αρχικά η κ. Σμαράγδα Καρυδη ως πρωταγωνίστρια αποδίδεται τέλεια την αδίστακτη και έξυπνη σμυρνιά. Εκπληκτική είναι και η κ. Καβογιαννη η οποία ενσαρκώνει την μητέρα της Κατίνας η οποία με τις ατάκες τις δίνει ένα κωμικό στοιχείο στο έργο.
Εξαιρετική είναι και η Μιρκα Παπακωσταντινου η οποία με την επιβλητική της παρουσία προσδίδει αξία στο έργο ως μάγισσα αντάρτη. Πολύ καλή παρουσία ήταν και της Ν. Βλαβιανου όπως και η παρουσία του Μελέτη Ηλία και του Μεμου Μπεγνη των οποίων η παρουσία τους στην παράσταση είναι εμβληματικές.
Τα σκηνικά της παράστασης με τις διαρκείς εναλλαγές προσδίδουν μία μοναδική ατμόσφαιρα και αισθησιασμό μεταφέροντας στον θεατή στο κλίμα της εποχής, το ίδιο συμβαίνει και με τα κοστούμια Εν κατακλείδι είναι ένα υπέροχο έργο το οποίο στο τέλος αφήνει ικανοποιημένο τον θεατή δίνοντάς του το Έναυσμα να διαβάσει το βιβλίο η να δει την τηλεοπτική του μεταφορά
Σκηνοθ.:Στ. Φασουλής Ερμηνεύουν: Μ. Καβογιάννη, Σμ. Καρύδη, Μ. Μπεγνής, Μ. Ηλίας, Ν. Βλαβιανού, Μ. Παπακωνσταντίνου
Aν θέλετε να μου προτείνετε κάποια άλλη παράσταση να πάω  η και να μάθετε πληροφορίες για οποίο κάποια παράσταση επικοινωνήστε μαζί μας είτε από την σελίδα του Redvoice.gr στο Facebook , είτε από το προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram https://www.instagram.com/kalogeropoulos_nikolas/