Κατεβασμένα τα… ρολά !

“Μετά την απαράδεκτη εμφάνιση στο Παγκρήτιο, είδαμε μία σοβαρή ομάδα που είχε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, ήταν πολύ καλά στημένη στο γήπεδο και οι παίχτες ήταν συγκεντρωμένοι σε ολόκληρο το παιχνίδι… Όμως, υπήρχε κάτω απ’ το τέρμα και ένας Ρομπέρτο που τα έπιανε όλα και μας έδωσε τη νίκη” γράφει ο dp11 στο σημερινό του κείμενο.

krit

Τη θρυλική ψυχή δεν πρέπει να την υποτιμάμε ποτέ… Ισχύει για όλους αυτούς που μας είχαν ξεγραμμένους πριν το παιχνίδι, ισχύει και για μένα που άσκησα αυστηρή κριτική στην ομάδα μας, μετά την απαράδεκτη εμφάνιση που έκανε στο Παγκρήτιο.

Μπράβο στον Μίτσελ, που κατάφερε να στήσει σωστά την ομάδα, έχοντας μελετήσει τον αντίπαλό μας. Σ’ αυτό το παιχνίδι, οι γραμμές ήταν κοντά και οι επιλογές που έκανε στην αρχική ενδεκάδα αποδείχτηκαν πολύ εύστοχες. Η τριάδα των τριών ανασταλτικών μέσων (Ν’Ντιγκά, Μιλιβόσεβιτς και Μανιάτης) έκανε πολλή δουλειά μπροστά από την άμυνα, οι επιθετικοί μέσοι (Κασάμι και Ντομίγκεζ) έβγαζαν όμορφα την ομάδα στην κόντρα και δεν επέτρεπαν στους αντιπάλους να ξεκινάνε ανενόχλητοι τις επιθέσεις της Γιουβέντους.

Ο Μήτρογλου έτρεξε, στο διάστημα που αγωνίστηκε, περισσότερο απ’ όσο συνηθίζει να τρέχει σε ολόκληρο 90λεπτο. Πίεσε τους κεντρικούς αμυντικούς των αντιπάλων μας, προσπάθησε να σπάει τη μπάλα με τη μία στους συμπαίχτες του και να κάνει πιο γρήγορη την ανάπτυξη του παιχνιδιού, όπως έκανε στη φάση του γκολ και στο ξεκίνημα της φάσης του 60ου λεπτού, που κατέληξε στο άστοχο πλασέ του Κασάμι.

Η αλλαγή του Αφελάι ήταν σωστή, αλλά δεν βοήθησε όσο περίμενε ο Μίτσελ, ενώ οι άλλες δύο αλλαγές (Φουστέρ και Γιαννούλης) είχαν σαν στόχο να κρατήσουμε το αποτέλεσμα, με φρέσκους παίχτες που είναι καλύτεροι στα ανασταλτικά καθήκοντα από αυτούς (Ντομίγκεζ και Κασάμι) που αντικατέστησαν. Θεωρώ ότι ο Μίτσελ χειρίστηκε σωστά τις αλλαγές, με βάση τις επιλογές που είχε και την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Ο Ρομπέρτο και οι υπόλοιποι…

Δεν υπάρχουν λόγια για τον γίγαντα Ρομπέρτο… ήταν συγκλονιστικός. Σε ένα σχόλιο που έγραψα, όταν έκανε τη δήλωση-πρόβλεψη ότι θα νικήσουμε 1-0 με κεφαλιά του Κασάμι, του είχα ζητήσει να κατεβάσει τα ρολά και είπα ότι ένα γκολ κουτσά-στραβά θα το βάλουμε. Δεν πιστεύω να διάβασε το σχόλιο, αλλά με… άκουσε και βάλθηκε να κάνει αντίπραξη στις εταιρείες που κατασκευάζουν κουφώματα. Φαντάζομαι ότι κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το λάθος του Ρομπέρτο (ο Κασάμι δεν σκόραρε με κεφαλιά, αλλά με ωραίο πλασέ) και ελπίζω να μην ασχοληθεί κανένας και με το δικό μου λάθος (το γκολ δεν μπήκε κουτσά-στραβά, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας υποδειγματικής αντεπίθεσης).

Η δικαίωση του Μποτία ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή… Ο Ισπανός στόπερ, που έχει κάνει γκάφες και έχει ακούσει πολλά μέχρι τώρα, έκανε εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στους πρωταθλητές Ιταλίας. Μακάρι αυτό να του δώσει αυτοπεποίθηση και να έχουμε κερδίσει, εκτός από το παιχνίδι, και έναν παίχτη απόψε.

Οι πλάγιοι αμυντικοί πρόσεξαν περισσότερο τα αμυντικά τους καθήκοντα, ειδικά μετά το γκολ του Κασάμι, και ήταν αρκετά καλοί. Σωτήρια η επέμβαση του Ελαμπντελαουί, που έδιωξε με κεφαλιά τη μπάλα πάνω στη γραμμή, φοβερές πλαγιοκοπήσεις από τον Μαζουάκου πριν βάλουμε το γκολ. Βοήθησε αρκετά και ο Αμπιντάλ, αν και είναι φανερό ότι υστερεί στις προσωπικές μονομαχίες απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους.

Οι τρεις της πρώτης ζώνης άμυνας ήταν υπέροχοι, έτρεξαν πολύ και κάλυψαν με μεγάλη επιτυχία τις προωθήσεις των αντιπάλων. Όταν είδα την αρχική ενδεκάδα, είπα ότι ο Μίτσελ ήταν στο μυαλό μου, θυσιάζοντας το παιχνίδι από τα πλάγια και βάζοντας αυτούς τους τρεις παίχτες στο γήπεδο. Σπουδαίο τρεχαντήρι ο Σέρβος, πολύ ήρεμος και πανταχού παρών ο Ν’Ντιγκά, απίστευτο πάθος από τον Μανιάτη… σε ένα παιχνίδι που απαιτούσε ισορροπίες στη μεσαία γραμμή.

Τσόρι και Κασάμι είναι παίχτες μεγάλης κλάσης και είναι κρίμα που το εξαιρετικό φάουλ του Αργεντίνου, στην αρχή του παιχνιδιού, δεν κατέληξε στο “γάμμα” της εστίας των αντιπάλων… αφού ο Μπουφόν απογειώθηκε και έδειξε πόσο σπουδαίος τερματοφύλακας παραμένει. Από την άλλη, ο Ελβετός σκόραρε με εξαιρετικό πλασέ και έχασε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα επιτεύγματά του, όταν πλάσαρε λίγο άουτ μετά την υπέροχη πλαγιοκόπηση του Τσόρι και την όμορφη πάσα του στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής.

Θα κατηγορήσω τον Μήτρογλου μόνον για τη φάση του 11ου λεπτού, όταν σούταρε αδύναμα έξω από την περιοχή και η μπάλα κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του Μπουφόν, ενώ έπρεπε να δώσει στον Τσόρι που είχε κάνει τη γρήγορη κίνηση από δεξιά και είχε απέναντί του ολόκληρο το τέρμα της Γιουβέντους. Αυτή τη φορά έπαιξε για την ομάδα και αυτό πρέπει να κάνει πάντα, δεν χρειάζεται να εκβιάζει τις προσπάθειες για να σκοράρει… Η ασίστ που έδωσε στον Κασάμι ήταν υποδειγματική και έδειξε ότι είναι ένας έξυπνος παίχτης, που βλέπει μέσα στο γήπεδο και μπορεί να βοηθάει και στη δημιουργία, όχι μόνον στο σκοράρισμα. Το ευχάριστο είναι ότι δείχνει να βρίσκει σιγά-σιγά τον εαυτό του και αυτό είναι πολύ καλό και για τον ίδιο και για την ομάδα μας.

Για τον Μίτσελ δεν θα πω πολλά… Τον συγχαίρω για το στήσιμο της ομάδας και τις επιλογές του, όπως και για την ψυχολογία του νικητή που έχει δώσει στην ομάδα μας, η οποία παίζει χωρίς ηττοπάθεια και χωρίς φόβο απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους. Επιμένω ότι πρέπει να δουλέψει αρκετά πράγματα που αφορούν την τακτική, σε άμυνα και σε επίθεση. Ακολουθεί ένα σημαντικό παιχνίδι, ένα παιχνίδι στο οποίο δεν πρέπει να επαναληφθούν τα περσινά λάθη, αφού – εκτός από την επιτακτική ανάγκη για την κατάκτηση των τριών βαθμών – είναι και ένα παιχνίδι γοήτρου, ένα παιχνίδι που περιμένουμε κάθε χρονιά όλοι μας.

Σενιόρ Μίτσελ, να εξηγήσεις στα παλικάρια μας ότι την Κυριακή δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα, εκτός από τη νίκη… Μου την χρωστάτε και σαν δώρο για τη γιορτή μου !

dp11 – Δημήτρης Παπαχρήστος