Βαρεμάρα και…μαλαματίνα

Από παντού βομβαρδιζόμαστε περί αδιάφορου και βαρετού λέει πρωταθλήματος φέτος. Αυτό βέβαια καταδεικνύει πόσο πολύ τους πονάει ο Ολυμπιακός. Καθότι η μόνη «αδιάφορη» θέση στο φετινό πρωτάθλημα ήταν η πρώτη, με την άποψη ότι την είχαμε καπαρώσει από το Σεπτέμβρη.

Για τη δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται ο ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης. Για τα… πλέι-ωχ γίνεται σκοτωμός μεταξύ ΠΑΣ και βάζελου με αουτσάιντερ την Ξάνθη, ύστερα από την τελευταία της νίκη. Στην ουρά γίνεται το έλα να δεις. Με 12 πόντους ακόμη διαθέσιμους στα ματς που απομένουν, από τον 8ο Πανιώνιο με τους 31 βαθμούς ως και τον προτελευταίο Άρη των 25 βαθμών, θα γίνει η… σφαγή του Δράμαλη (για να πιάσουμε και το πνεύμα των ημερών…).

Ποιο αδιάφορο πρωτάθλημα λοιπόν; Αυτό το πρωτάθλημα είναι μακράν το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών, πάντα με εξαίρεση την πρώτη θέση. Σαφέστατα η ποιότητα των ομάδων έχει… «κουρευτεί» (πάλι στο πνεύμα των ημερών), αλλά όταν αναφερόμαστε σε ανταγωνισμό δεν υπάρχει κάποια αόρατη αντικειμενική βάση ποιότητας, αλλά όλα είναι σχετικά μεταξύ των ομάδων. Κι οι «πεθαμένοι» λοιπόν (ίσως τα εισαγωγικά να μην χρειάζονται κιόλας), όταν έχουν να αντιμετωπίσουν «πεθαμένους» είναι ανταγωνιστικοί.

Το δια ταύτα είναι ότι όσο ο Ολυμπιακός παίρνει πρωτάθλημα, είτε βρώμικο θα είναι είτε βαρετό. Τελικά μόνο ο βάζελος έχει πάρει τα δυο μόνα ανταγωνιστικά και καθαρά πρωταθλήματα τα τελευταία 17 χρόνια από ότι αντιλαμβάνομαι…  Φοβερή αυτή η συλλογιστική, έτσι δεν είναι;

Αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους που έχουν τσακωθεί με τη λογική. Ο κόσμος του Ολυμπιακού τα έβαλε φέτος με την διοίκηση γιατί κατάντησε η ομάδα να στηρίζεται σε 37χρονο (Ιμπαγάσα) και την ίδια στιγμή στον παοκ τα βάζουν με τη διοίκηση τους γιατί δεν άφησε το ποδοσφαιρικό πτώμα του μποξέρ να σέρνεται μέσα στα γήπεδα για καμιά τριετία ακόμη. Κρίμα τον άνθρωπο, πάνω στην ποδοσφαιρική του εφηβεία τον έκοψαν…

Σε ποιους όμως αναφέρομαι κι εγώ; Σε αυτούς που κάθε χρόνο πάνε για πρωτάθλημα από… του χρόνου; Πρώτη φορά βλέπω ομάδα να κυνηγάει τίτλο δήθεν, τη στιγμή που δεν μπορεί να βγει ούτε δεύτερη. Είναι εκπληκτικό, πραγματικά!!! Τα τελευταία 15 χρόνια 2 φορές όλες κι όλες βγήκε δεύτερη η… μπουγάτσα με φανέλα και όλο, λέει, για πρωτάθλημα πάνε. Φέτος τον έχει από κάτω σχεδόν όλο το πρωτάθλημα ο Αστέρας κι αυτοί μιλάνε για τίτλο τη νέα σεζόν. Βρε άνθρωπε βγες δεύτερος πρώτα. Βγήκε ποτέ κανείς πρώτος από την τρίτη θέση; Από την άλλη μεριά, όταν για καμιά 20ετία όλο πας για πρωτάθλημα, ελπίζεις ότι κάποια στιγμή θα πέσεις μέσα έστω και στατιστικά μιλώντας. Η ελπίδα ακόμη αφορολόγητη είναι, συνεπώς ας ελπίζουν.

Το ματς της Κυριακής δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ομάδα ως ρουτίνα. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι το θέλουμε και πρέπει να τα δώσουν όλα. Βλέπουμε ομάδα που στα τελευταία δυο ματς κάνει τουρισμό. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Βλέπουμε παίχτες συμβιβασμένους που έχουν τη νοοτροπία του «θα γίνει μια φάση, θα βάλουμε ένα γκολ κι εντάξει είμαστε». Λοιπόν, εντάξει δεν είμαστε και πρέπει να το πάρουν το μήνυμα.  Ή μήπως δεν μπήκαμε έτσι μέσα στην Κέρκυρα και στο τέλος πήραμε φωτιά να βάλουμε τελικά το γκολ που… δεν ήρθε από μόνο του. Τι είναι το γκολ ρε μάγκες να έρθει από μόνο του;

Έχουμε δει τον Ολυμπιακό ΚΑΘΕ χρόνο μόλις κλειδώσει νωρίς το πρωτάθλημα να κάνει ήττες ή ισοπαλίες απαράδεκτες, όπως έγινε πέρυσι με την Κέρκυρα μέσα στο Καραϊσκάκης. Απέναντι σε αυτούς που ζουν και αναπνέουν μόνο για να νικήσουν τον Ολυμπιακό δεν πρέπει να παρατάξουμε ωχαδερφισμό και εφησυχασμό. Είμαστε η καλύτερη ομάδα και το ξέρουν όλοι. Τα ματς όμως δεν παίζονται ούτε με τις αντιλήψεις ούτε θεωρητικά. Η ομάδα πρέπει να μπει λυσσασμένη, πεινασμένη, με το μάτι να γυαλίζει. Κάθε άλλη νοοτροπία είναι απαράδεκτη!

Θρύλε παίξε γερά, παίξε με τσαμπουκά και ο κόσμος σου θα τραγουδά!

ΥΓ. Συγχαρητήρια στα παιδιά του βόλεϊ που έφεραν και δεύτερη κούπα στον Πειραιά και μένει πλέον μόνο η μεγάλη του Πρωταθλήματος!

d957d727293ca31627307498615079a2_Olympiakos-_1024_768________