Πού πάμε χωρίς τον . . . Μάνταλο ;

Αυτό το κείμενο είναι το τελευταίο από τη στεριά, αφού σε λίγες μέρες πρόκειται να…γίνω αμφίβιο. Έγραψα και φώναξα ή, μάλλον, ούρλιαξα και κάτι έφτασε στα αυτιά τους, εκεί στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας. Με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ έκλεισαν 4 παίχτες μέσα σε 24 ώρες, οπότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι έγινε. Όμως, ακόμα δεν τελειώσαμε, θέλουμε άλλους δύο καλούς παίχτες και φυσικά να οριστικοποιηθεί η…λίστα του Σίντλερ, δηλαδή να ξεκαθαρίσει το ρόστερ.

Πέρασαν πάνω από δύο μήνες από τότε που έγραψα ένα κείμενο με τίτλο “αυτοί είμαστε…” και παραθέτω τον σχετικό σύνδεσμο : “αυτοί είμαστε…”

Με είχε βάλει τότε ο…διάολος να ζυγίσω τα πράγματα και να κάνω τις δικές μου “εισηγήσεις”, όχι για να υποκαταστήσω τον Μίτσελ, αλλά για να εκφράσω τις σκέψεις μου για το αύριο της ομάδας μας. Βλέποντας τις μέχρι τώρα εξελίξεις, διαπιστώνω ότι έχουν φύγει ή πρόκειται να φύγουν (Κοντρέρας) όλοι οι παίχτες που πρότεινα για αποχώρηση και μένουν όσοι έπρεπε να μείνουν (με εξαίρεση τους δύο Αλγερινούς, με τους οποίους είχαμε τις γνωστές ιστορίες).

Από τις εκτιμήσεις που έκανα, για τους παίχτες που θα παραμείνουν ως back up, έπεσα έξω μόνον στον Πίνο και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό, αφού πήραμε τον Κάμπελ στη θέση του (αν πάρουμε και τον Μολό, θα πρόκειται για θαύμα). Επίσης, έφυγαν όλα τα “ερωτηματικά” που είχα βάλει, εκτός του Φέισα και του Σάμαρη, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει και ο Μασάντο, αν έρθει μια καλή προσφορά.

Ευχάριστη έκπληξη, με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι ο Διαμαντάκος και εκεί που, μάλλον, έπεσα έξω είναι για τον Ντε Βινσέντι, που δείχνει να είναι πολύ αγχωμένος και να βρίσκεται έξω από τα νερά του. Μεγάλη βελτίωση δείχνει ο Σιόβας, φαίνεται να πατάει καλύτερα ο Λυκογιάννης και είναι αρκετά ανεβασμένος ο Φετφατζίδης. Μακάρι να βρει, επιτέλους, τα πατήματά του αυτό το παιδί…

Από αυτούς που ήρθαν, το μεγάλο όνομα αναμφίβολα είναι ο Σαβιόλα. Όμως, όπως έχω γράψει και άλλες φορές, δεν με εξιτάρουν τα μεγάλα ονόματα και τα βαριά συμβόλαια… Χωρίς να μετράω τα δύο παιδιά του Εργοτέλη, έχουμε δέκα προσθήκες παιχτών σ’ αυτή τη μεταγραφική περίοδο : Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μεντζανί, Σάμαρης, Ντε Βινσέντι, Ντομίγκεζ, Ολαϊτάν, Βάις, Σαβιόλα και Κάμπελ. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς προορίζονται για το βασικό σχήμα της ομάδας, στο οποίο αναμένεται να προστεθεί και ένας ακόμα, όταν με το καλό αποκτηθεί κάποιος καθαρόαιμος αμυντικός χαφ.

 Καλά όλα αυτά, αλλά ξέρουμε πώς θα παίξουμε ;

Εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα… Ο σενιόρ Μίτσελ ξέρει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ή όχι ; Έχει ξεκαθαρίσει στο αφεντικό ότι θέλει αμυντικό χαφ ή όχι ; Έχει αποφασίσει πώς θα στήνει την ομάδα στα παιχνίδια κόντρα σε ισχυρούς ή σε υποδεέστερους αντιπάλους, σε Ελλάδα και Ευρώπη ;

Στα τέσσερα φιλικά, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουμε δει μερικά καλά και αρκετά άσχημα πράγματα. Είναι θετικό ότι η μπάλα δεν σηκώνεται από το χορτάρι, ότι η ομάδα προσπαθεί να βγει γρήγορα στην επίθεση με κάθετες μπαλιές, ότι παίζει σε όλο το πλάτος του γηπέδου και ότι προσπαθεί να πιέσει ψηλά τους αντιπάλους. Όμως, μένει συχνά εκτεθειμένη στην άμυνα, καθώς δεν καλύπτονται επαρκώς οι προωθήσεις των πλαγίων αμυντικών, γίνονται σημαντικά ατομικά λάθη από τους παίχτες του κέντρου και της επίθεσης, με αποτέλεσμα να είμαστε ευάλωτοι στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων μας, η αμυντική λειτουργία της ομάδας δεν υποστηρίζεται σοβαρά από όλους τους παίχτες και, μέχρι τώρα, δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι το αγωνιστικό σύστημα που προσπαθεί να περάσει ο προπονητής στην ομάδα.

Δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι είναι σχετικά νωρίς και πρέπει να γίνουν κάποια πειράματα, απαραίτητα για την αξιολόγηση του έμψυχου υλικού, έτσι ώστε να ξέρει ο προπονητής τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που έχει κάθε παίχτης του. Όμως, νομίζω ότι πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσει να μοντάρει σχήματα και συστήματα. Το παιχνίδι της Τετάρτης (31/7) είναι το τελευταίο στο οποίο επιτρέπονται πολλοί πειραματισμοί… Από εκεί και πέρα, κάθε φιλικό πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν επίσημο, αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και όταν αρχίσουν οι υποχρεώσεις του Champions League. Δεν θέλουμε να δούμε και φέτος το ίδιο έργο… Νισάφι πια !

Ακόμα και αν μείνουμε με τους παίχτες που έχουμε αυτή τη στιγμή, κάτι που προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνει, ο Μίτσελ έχει αρκετές λύσεις στα χέρια του. Πριν ασχοληθώ με αυτές, ας τελειώσω πρώτα με την στελέχωση της ομάδας, για την οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι προσπαθούν όλοι… Μπράβο στον Μίτσελ που πιέζει τη Διοίκηση ζητώντας παίχτες, μπράβο στον Ισά που δείχνει να ξέρει καλά τη δουλειά που του ανατέθηκε (αφού φέρνει παίχτες, αλλά και καταφέρνει να δίνει παίχτες που δεν χρειαζόμαστε), μπράβο και στη Διοίκηση που έχει κάνει έξυπνες κινήσεις, αφού πήρε αρκετούς καλούς παίχτες, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει τα…δάνεια της Αγγλίας.

 Κόσμος πάει κι έρχεται…

 Νομίζω ότι, εκτός από τον Κάρολ (λυπάμαι… τον συμπαθώ πολύ, αλλά όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν και ένα τέλος) και από τον Κοντρέρας, θα φύγει και ο Μασάντο από την ομάδα μας. Δεν μιλάω για τους μικρούς που δεν θα χωρέσουν και θα δοθούν δανεικοί, μιλάω για οριστικές αποχωρήσεις παιχτών. Επίσης, πιστεύω ότι θα αποκτηθεί ο Μιγκέλ Τόρες και ένας καλός αμυντικός χαφ (έχω υπόψη κάτι που αφορά ένα πολύ δυνατό όνομα, αλλά είμαι γκαντεμόσαυρος και δεν το λέω για να μην το…κάψω).

Θεωρώ απίθανο να πάρουμε και τον Μολό, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω, ειδικά μετά τις σημερινές δηλώσεις του παίχτη (είπε ότι θεωρεί τον Ολυμπιακό ως την καλύτερη επιλογή για αυτόν). Όσο για την αργοπορία στην ολοκλήρωση των μεταγραφών, πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο. Δεν ξεχνάω ότι υπάρχει μία σημαντική παράμετρος, που λέγεται market pool, και δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι να δούμε τις…μπουγάτσες εκτός ομίλων του Champions League.

Εδώ και λίγες μέρες, έχει βγει μία “βρώμα” ότι έρχεται καλή πρόταση για τον Μήτρογλου και πρόκειται να παραχωρηθεί σε ομάδα του εξωτερικού, μάλλον της Γερμανίας. Αν και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα, δεν νομίζω ότι θα παραχωρηθεί… Εκτός και αν είναι πάρα πολλά τα λεφτά, τα οποία σταύρωσαν και τον Χριστό, όπως ξέρουμε όλοι !

Αν και καταλαβαίνω ότι είναι κουραστικό για όλους, θεωρώ χρήσιμο να φτιάξουμε την τελική λίστα με τους παίχτες που θα έχουμε στο ξεκίνημα αυτής της χρονιάς. Βάζω σε παρένθεση τα ονόματα αυτών που θεωρώ ότι μπορεί να φύγουν ή να έρθουν (π.χ. Μασάντο και Τόρες) και πιστεύω ότι τελικά θα κρατήσει 24-25 παίχτες στην πρώτη ομάδα.

 Τερματοφύλακες : Ρομπέρτο, Μέγκιερι, Γιαννιώτης

Αμυντικοί : Σαλίνο, Παπάζογλου, Μεντζανί, Μανωλάς, Αβραάμ, Σιόβας, Χολέβας, Λυκογιάννης και (Μιγκέλ Τόρες)

 Κεντρικοί : Φέισα, Μανιάτης, Σάμαρης, Ιμπαγάσα, Ντομίγκεζ, Φουστέρ (Μασάντο, Ντε Βινσέντι και σκυλί, μαύρο ή…άσπρο)

 Επιθετικοί : Φετφατζίδης, Βάις, Κάμπελ, Σαβιόλα, Μήτρογλου, Διαμαντάκος (Ολαϊτάν και Μολό)

 Συστήματα και… στοιχήματα !

 Με το υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι δεν μπορούμε να παίξουμε 4-3-3 κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους… θα μας ξεφτιλίσουν. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας χάφαρος (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κυρ Νικόλα) για να παίξουμε έτσι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Με παίχτες που παίζουν σαν εξάρια από ανάγκη, δεν γίνεται δουλειά. Τελεία και παύλα…

Μπορούμε να παίξουμε 4-2-3-1 με δύο τρεχαλατζήδες πίσω (Μασάντο και Μανιάτη), με τριάδα μπροστά από αυτούς (Βάις, Ντομίνγκεζ, Κάμπελ) και έναν παίχτη στην κορυφή (Μήτρογλου στα εντός έδρας και Σαβιόλα στα εκτός έδρας παιχνίδια).

Μήτρογλου και Σαβιόλα στο ίδιο σχήμα μπορούν να χωρέσουν μόνον σε σύστημα 4-4-2, δηλαδή σε παιχνίδια που ο αντίπαλος παίζει σύστημα-ταμπούρι. Εκεί βάζεις κεντρικούς χαφ Μασάντο και Ντομίνγκεζ, αφαιρείς τον Μανιάτη και προσθέτεις τον δεύτερο επιθετικό. Αν τυχόν παραχωρηθεί ο Μασάντο, τότε θα αναλάβει ο Μανιάτης τον δικό του ρόλο και δεν χάλασε ο κόσμος.

Ξέρω ποιες είναι οι επόμενες ερωτήσεις… Στην άμυνα ποιοι θα παίζουν και οι υπόλοιποι παίχτες πώς θα αξιοποιηθούν ; Αρχίζω ανάποδα, δηλαδή από τους υπόλοιπους παίχτες του κέντρου και της επίθεσης. Λοιπόν, δεν βλέπω να παίρνει πολύ χρόνο συμμετοχής ο Ιμπαγάσα, αφού θεωρώ ότι έμεινε φέτος για άλλους λόγους στην ομάδα μας. Μπορεί να χρειαστεί για να δώσει κάποιες ανάσες στον Ντομίνγκεζ και για να αποτελεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση σε περίπτωση τραυματισμών. Νομίζω ότι πιο πολύ θα δούμε τον Φουστέρ, ειδικά σε παιχνίδια που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση ή όταν θα πρέπει κάποιος να βγάλει το φίδι (πάλι εδώ είναι το…καταραμένο) απ’ την τρύπα.

Ο Φετφατζίδης πιστεύω ότι θα είναι ο δωδέκατος παίχτης, εκτός και αν μας εκπλήξει ευχάριστα φέτος, αφήνοντας έξω από το βασικό σχήμα τον Βάις ή τον Κάμπελ. Η χρονιά δεν προσφέρεται για να παίξουν πολύ παίχτες σαν τον Ολαϊτάν και τον Διαμαντάκο, αν και ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε από πριν πώς θα τα φέρει η ζωή. Ίσως, ένας από τους δύο να δοθεί δανεικός, εκτός και αν έρθει ο Μολό, οπότε μπορεί να φύγουν και οι δύο από την ομάδα μας.

Φέισα και Σάμαρης θα χρειαστούν, λίγο ή πολύ, μέσα στη χρονιά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν πολύ δύσκολο ρόλο οι παίχτες της μεσαίας γραμμής… Υπάρχουν τραυματισμοί, δέχονται συχνά κάρτες, έρχεται κούραση και χρειάζεται rotation ακόμα και μέσα στα παιχνίδια. Αν και τον πιστεύω πολύ, οφείλω να παραδεχτώ ότι ο Ντε Βινσέντι δεν με έχει πείσει μέχρι τώρα, οπότε μάλλον δεν θα μείνει στην ομάδα.

Βασικός τερματοφύλακας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Ρομπέρτο. Δεν τον έχω δει ποτέ, αλλά για να τον φέρει ο Μίτσελ δανεικό και χωρίς οψιόν αγοράς, σημαίνει ότι τον εμπιστεύεται. Μένει να τον δούμε και στο γήπεδο… Στα πλάγια της άμυνας θα δούμε Σαλίνο και Χολέβα, εκτός αν έρθει ο Τόρες και αλλάξουν οι ισορροπίες που υπάρχουν μέχρι τώρα. Στο κέντρο της άμυνας δεν ξέρω ποιοι θα παίξουν. Μέχρι τώρα καλύτερος από όλους είναι ο Σιόβας, αλλά Αβραάμ και Μανωλάς είναι πολύ πιο γρήγοροι από τον ψηλό. Δείχνει να πατάει καλά ο Μεντζανί, ενώ θεωρώ ότι ο Παπάζογλου πολύ δύσκολα μπορεί να πάρει κάποια από τις δύο θέσεις στο κέντρο της άμυνας.

Ο Μίτσελ έχει πολλές και καλές λύσεις σ’ αυτή τη θέση, μαζί και έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τις τελικές επιλογές του. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα συνδυάζει έναν γρήγορο (Αβραάμ ή Μανωλά) και έναν από τους άλλους (Σιόβα ή Μεντζανί). Δεν νομίζω ότι θα δούμε πολλές φορές το δίδυμο Αβραάμ-Μανωλάς φέτος. Ένας από τους δύο θα είναι στην ενδεκάδα και ο άλλος στον πάγκο…

 ΥΓ. Όπως έγραψα και στην αρχή, σε λίγες μέρες θα βγω απ’ την…πρίζα και θα απλώσω την κορμάρα μου στις παραλίες. Επιστρέφοντας από τις διακοπές μου, θα περάσω από το λεκανοπέδιο για να δω την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πριν επιστρέψω στη βάση μου. Ελπίζω όλα να πάνε κατ’ ευχήν και εύχομαι σε όλους να είστε καλά και να περνάτε καλύτερα !

dp11 – Δημήτρης Παπαχρήστος

osfp2013