Ο απόλυτος ηγέτης … “Βασίλης Σπανούλης”

7 Αυγούστου 1982, Λάρισα, Ελλάδα. Εκεί γεννιέται ο κορυφαίος κόμπο γκάρντ της Ευρώπης, Βασίλης Σπανούλης. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Απ’τον Κεραυνό Λάρισας στο Μαρούσι κι από ‘κει στην…πρώτη ομάδα του Αμαρουσίου, τον Παναθηναικό, το 2005. Οι εμφανίσεις του έθελξαν πολλές ομάδες, τόσο Ευρωπαικές αλλά και ομάδες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Μπίλαρος δεν φοβήθηκε, ρίσκαρε και πήρε τις κατάλληλες εμπειρίες απ’τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Στους Χιούστον Ρόκετς έζησε διάφορες καλές και κακές καταστάσεις με τον τότε προπονητή του να τον δοκιμάζει σε θέσεις που δεν ήταν το δυνατό του σημείο.

Μετά απ’την σύντομη πορεία του επέστρεψε πίσω στον Παναθηναικό με τον οποίο αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης αλλά και ΜVP στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ το 2009 στο Βερολίνο, εκεί όπου απέκλεισαν στα ημιτελικά την πανάκριβη ομάδα του Ολυμπιακού μας. Το 2010 έμελε να γίνει αυτός που θα άλλαζε τα πάντα στον Ευρωπαικό χάρτη αλλά κυρίως αυτός που θα έφτυνε τους Ζέλικο-Ιτούδη και τους Γιαννακόπουλους για να ντυθεί στα ερυθρόλευκα! Κι ενώ οι βάζελοι ήταν σε κατάσταση σοκ, η πρώτη χρονιά του αρχηγού στην ομάδα ήταν, μπορούμε να πούμε, χρονιά προσαρμογής. Οι απέναντι στέφθηκαν και τότε πρωταθλητές Ευρώπης καθώς η ομάδα μας αποκλείστικε στους ‘8’ απ’την Σιένα.

Κι όμως! Το 2011-2013 ο μεγάλος αυτός παίχτης με την απόλυτη πλέον εμπιστοσύνη προέδρων, προπονητή και συμπαιχτών πήρε τα πάνω του και όντας ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας καθοηγά τους συμπαίχτες του σε δύο συνεχή κατακτήσεις Ευρωλίγκας με την τελευταία στο Λονδίνο να είναι ευγενείς χοηγρία του ιδίου ενώ την προήγουμενη σεζόν ήταν αυτός που κρατούσε την ομάδα στα δύσκολα και την οδήγησε στο τελικό της Πόλης όπου ανέλαβαν δράση οι υπόλοιποι και δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο πως αυτή η ονειρική ομάδα ήταν ο ορισμός του ‘ένας για όλους και όλοι για έναν’φτάνωνατς μετά από 15 χρόνια στην κατάκτηση Ευρωλίγκας αλλά και του πρωταθλήματος που τόσο πολύ τό ‘χε ανάγκη ο ερυθρόλευκος κόσμος.

Μετά από 3 χρόνια παρουσίας στην ομάδα του Πειραιά ο αρχηγός έχει γίνει μήλο της έριδος ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ, Μπάρτσα, Φενέρ και σία. Η παραμονή του στην ομάδα κρίνεται επιτακτική για πολλούς λόγους, κυρίως αγωνιστικούς καθώς η παρουσία του δίνει άλλη οντόντητα και ψυχολογία στην ομάδα κυρίως στους γηγενείς παίχτες που δίπλα του έγιναν πρώτοι μάγκες αλλά τον βοήθησαν να γίνει κι αυτός το μεγαλύτερο όνομα της Ευρώπης.

Ενδεχόμενη απώλεια του 31χρονου γκαρντ θα υποχρεώσει τον Ολυμπιακό να αλλάξει σχεδόν ολοκληρωτικά τρόπο παιχνιδιού καθώς απ’αυτόν ξεκινούσαν και συνήθως τελείωναν όλες οι επιθέσεις του, αυτόν από τον οποίο «θρέφονταν» όλοι οι υπόλοιποι, τον παίκτη των δύσκολων στιγμών και των απόλυτο παίχτη των Φάιναλ 4!

Δεν θα αναφερθώ σε φήμες αλλά και διάφορα άλλα που γράφονται και λέγονται, αυτά στο κάτω κάτω είναι μέρος του παιχνιδιού τόσο των μάνατζερ όσο και των δημοσιογράφων που θέλουν να πουλήσουν…κι ο Σπανούλης είναι το ιδανικό τους λαβράκι.

Ο Σπανούλης στα 31 του και έχοντας πλέον καταξιωθεί σε όλο τον κόσμο (ακόμα και στο ΝΒΑ τον αναγνωρίζουν σαν τον κορυφαίο της Ευρώπης) έχει μπροστά του ένα δύσκολο καλοκαίρι στο οποίο οφείλει να σκεφτεί πολλά…ο Ολυμπιακός είναι το λιμάνι του, η ομάδα που ο ίδιος ένιωσε σημαντικός και έδωσε τα πάντα για να πετύχει. Αυτό που θέλει να σιγουρευτεί τώρα είναι αν η πρόταση των προέδρων είναι η ανάλογη της –τεράστιας-προσφορά του και κατα πόσο η ομάδα θα είναι έτοιμη για τις νεές προκλήσεις τόσο σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη έχοντας σαν φόντο το….τρίτο σερί Ευρωπαικό! Η ανανεώση Έισι Λό αλλά και οι προσθήκες Πέτγουευ-Σίμονς συν αυτές που έπονται τείνουν στο συμπέρασμα πως ο Βασίλης έχει μπροστά του μια ομάδα που θέλει να την καθοδηγήσει στο πάνθεον της ιστορίας…Μένει να δούμε την απόφαση του!

RunAndGun7