Μπαρτζώκας:Θέλουμε το 50-50.

bart

Συνέντευξη έδωσε ο κόουτς των πρωταθλήτων Ευρώπης στην Best Tv αφήνοντας υπονοούμενα για την διαίτησια στην Ελλάδα.Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Μαρτζώκα.

– Για τον Ολυμπιακό αλλά και για εσάς προσωπικά ήταν μια ονειρεμένη σεζόν και γίνατε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα, νιώθετε ευλογημένος;

“Σίγουρα νιώθω ευλογημένος κυρίως γιατί είμαι στο τιμόνι μιας ομάδας όπως είναι ο Ολυμπιακός που διεκδικεί κάθε χρονιά όλα τα τρόπαια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Καταφέραμε εφέτος να κλείσουμε με τον καλύτερο τρόπο το ευρωπαϊκό μας ταξίδι κατακτώντας με εμφατικό τρόπο την Ευρωλίγκα. Όπως και να έχει θεωρώ ευλογία το γεγονός ότι καθοδηγώ μια τεράστια ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός”.

– Αν υποθέσουμε ότι η κατάκτηση δύο συνεχόμενων ευρωπαϊκών τίτλων ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα, η κατάκτηση τρίτης συνεχόμενης ευρωπαϊκής κούπας πόσο δύσκολη είναι;

“Δεν μπορείς να ξεκινήσεις με αυτό το σκεπτικό τη χρονιά αλλά βήμα-βήμα να βάλεις τις βάσεις για κάτι καλό. Πρώτα πρέπει να σκέφτεσαι την καλύτερη δυνατή στελέχωση του ρόστερ, την καθημερινή προσπάθεια μέσα και έξω από το γήπεδο, αλλά και πώς θα διατηρήσουμε τη συνεκτικότητα της ομάδας, τη χημεία της και την καλή ατμόσφαιρα που έχει.

Ο ορίζοντας είναι η επόμενη ημέρα και στο τέλος να δεις τι θα έχεις καταφέρει. Σίγουρα το έργο μας θα είναι πολύ δύσκολο γιατί φανταστείτε αν οι αντίπαλοι μας ήθελαν να μας κερδίσουν μια φορά πέρυσι φέτος θα επιθυμούν πολύ περισσότερο. Αν εμείς είμαστε έτοιμοι πνευματικά και σωματικά θα πάμε μακριά και πάλι”.

– Μιλήσατε για συνοχή της ομάδας, πόσο σημαντική είναι λοιπόν η παραμονή του Σπανούλη αλλά και ο κορμός όλων των Ελλήνων παικτών;

“Χωρίς αμφιβολία είναι μεγάλη επιτυχία ότι κρατήσαμε το Βασίλη στην ομάδα καθώς είδατε και τι χαμός έγινε από όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες που στοχεύουν ψηλά. Όλες τον ήθελαν δικό τους. Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οκτώ Έλληνες διεθνείς αγωνίζονται στην ομάδα. Άρα το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό.

Πιστεύω επειδή οι περισσότεροι είναι σε νεαρή ηλικία, αν διατηρήσουν τη συνεκτικότητα, δηλαδή να υπάρχει η καλή ατμόσφαιρα, να παίζουν ο ένας για τον άλλο και να είναι καλοί συμπαίκτες, επειδή είναι καλοί χαρακτήρες και πολύ ανταγωνιστικοί όλοι, είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα κατακτήσουν και άλλους τίτλους”.

– Πιστεύετε ότι ο Χάινς θα πήγαινε τελικά στην ΤΣΣΚΑ, αν ήξερε σίγουρα ότι ο Σπανούλης θα μείνει στους ερυθρόλευκους;

“Είναι πολύ καλοί φίλοι και πιστεύω ότι ήξερε ο ένας το τι θα κάνει ο άλλος. Δεν θα έλεγα ότι η επιλογή του Χάινς να πάει στην ΤΣΣΚΑ ήταν άστοχη καθώς οι Ρώσοι διεκδικούν σχεδόν κάθε χρόνο το τρόπαιο. Η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει από τον Ολυμπιακό δύο συνεχόμενες φορές σε φάιναλ φορ, μια σε τελικό και πέρυσι στον ημιτελικό. Ίσως ο Κάιλ να δώσει το κάτι παραπάνω για να πατήσει κορυφή η ΤΣΣΚΑ και του εύχομαι καλή τύχη αν και πιστεύω πως δεν θα τα καταφέρει καθώς, αν βρεθεί η ρωσική ομάδα στο δρόμο μας, θα είμαστε και πάλι εμείς οι νικητές”.

– Ανακοινώθηκε από την ομάδα ο Μπράιαν Ντάνστον. Είναι αυτός ο αντι-Χάινς, είναι ο παίκτης που επιθυμούσατε;

“Δεύτερος Χάινς δεν υπάρχει, ούτε Σπανούλης, ούτε ο οποιοσδήποτε. Πήραμε έναν παίκτη που ταιριάζει στη λογική της ομάδας μας, διαθέτει πολύ καλά αγωνιστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά έχει πολύ καλή νοοτροπία και χαρακτήρα. Τεχνικά και αθλητικά προσόντα είναι εύκολο να βρεις, αλλά καλό χαρακτήρα με σωστή νοοτροπία δύσκολο. Όποιος διαθέτει και τα δύο κάνει για την ομάδα και πιστεύω ότι ο Ντάνστον θα μας βοηθήσει”.

– Υπάρχουν δύο μεγάλες οικογένειες που είναι οι αιμοδότες. Πώς μπορεί να γίνει το μπάσκετ πιο ανταποδοτικό καθώς βλέπουμε ότι η κατάκτηση της Ευρωλίγκα μετουσιώνεται σε 250.000 ευρώ ενώ ένα καλό συμβόλαιο αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ.

“Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει ανταποδοτικό το μπάσκετ. Στο Champions League η νίκη είναι γύρω στο 1,5εκ. ευρώ και η ισοπαλία περίπου 900χιλ. ευρώ. Η ανταπόδοση που έχουν οι επιχειρηματίες στο ποδόσφαιρο που κάνουν μια νορμάλ πορεία στους ομίλους του Champions League είναι πολύ σημαντική, ενώ στο μπάσκετ οι άνθρωποι που βάζουν χρήματα στην ουσία δεν περιμένουν ανταπόδοση. Δεν είναι μια επένδυση δηλαδή το μπάσκετ.

Είναι ένα πολύ ακριβό χόμπι στο οποίο η ανταπόδοση που έχεις είναι η αγάπη του κόσμου και η εκτίμηση. Γιατί όπως ξέρετε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι δύο πολύ μεγάλα μεγέθη στον ελληνικό αθλητισμό και στην ελληνική κοινωνία, άρα οι πρόεδροί τους αυτό που εισπράττουν είναι η μεγάλη χαρά, η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη από τους φιλάθλους της ομάδας. Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.

– Επομένως είναι ευλογία για τον Ολυμπιακό που βρίσκονται οι Αγγελόπουλοι στο τιμόνι της ομάδας;

“Δεν υπάρχει αμφιβολία και πρώτα από όλα είναι η ποιότητα των ανθρώπων και της οικογένειας. Είναι άνθρωποι που είναι εξαιρετικής ποιότητας, μορφωμένοι, καλλιεργημένοι, με καλή αγωγή, διοικούν τον Ολυμπιακό με τον τρόπο που τον διοικούν και έχουν συμμετοχές απ’ το 2009 και μετά-καθώς πιο πριν ήταν χορηγοί. Δείτε τι έχουν κατακτήσει… Νομίζω ότι είναι ευλογία για τον Ολυμπιακό, μακάρι να είναι υγιείς οι άνθρωποι και να μείνουν για πολλά χρόνια στο τιμόνι της ομάδας”.

– Επειδή πολύ ντόρος έγινε με τα play-offs στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι αν ο Ολυμπιακός είχε στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια τη διαιτησία που έχει στην Ελλάδα, θα κατακτούσε τελικά τις δύο Ευρωλίγκες;

“Στο μπάσκετ ο τρόπος που σφυρίζουν οι διαιτητές παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αποτελέσματος, γι’ αυτό και είναι τρεις διαιτητές πια σ’ ένα πολύ μικρό χώρο. Σκεφτείτε ότι στο ποδόσφαιρο είναι 3 διαιτητές αλλά σε 95 μέτρα γήπεδο ενώ στο μπάσκετ είναι 28. Απλά το μπάσκετ είναι ένα δύσκολα διαιτητεύσιμο σπορ και παίζει ρόλο το ποιες θα είναι οι επιλογές των διαιτητών για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Δεν είναι σωστό να μπω σ’ αυτή τη λογική, απλά να αναφέρω ότι ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει δύο τίτλους σερί στην Ευρώπη και στο Πρωτάθλημα δυσκολεύεται ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν είναι μόνο αγωνιστικοί οι λόγοι. Η αίσθησή μου κι όλων των ανθρώπων στην ομάδα είναι ότι πολλές φορές δεν είναι μόνο αγωνιστικοί οι λόγοι”.

-Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να γίνει για να υπάρχει το 50-50;

“Δεν είναι δική μου δουλειά. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που αποφασίζουν γι’ αυτό το πράγμα. Η δουλειά μου εμένα είναι να δημιουργήσω μια καλή ομάδα φέτος μαζί με τους συνεργάτες μου, να την καθοδηγήσουμε όσο καλύτερα γίνεται ως το τέλος. Είναι δουλειά άλλων ανθρώπων να κρίνουν και να επιβάλλουν το 50-50 στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν ισχύει το 50-50, εμείς θα είμαστε ευτυχισμένοι”.

-Δηλαδή θέλετε να φτιάξετε μια ομάδα που να καταπολεμά και αυτά τα έξω-αγωνιστικά;

 

“Ξέρετε, πολλές φορές μπορεί να συμβεί από ένα διαιτητικό λάθος να κριθεί ένα αποτέλεσμα αλλά να είναι ανθρώπινο λάθος. Δεν έχει κανείς πρόβλημα μ’ αυτό. Το πρόβλημα είναι αν νομίζεις ότι δε γίνεται από απλό λάθος, αλλά με στόχευση”.

-Βραβευτήκατε ως ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη για το 2013. Αυτό σας γεμίζει με περισσότερες ευθύνες;

“Όχι, ένιωσα πολύ χαρούμενος γιατί αυτός ο τίτλος μου απενεμήθη από τους προπονητές των 23 ομάδων της Ευρωλίγκα. Αυτό δείχνει ότι όλοι οι άλλοι προπονητές εκτίμησαν τη δουλειά που κάναμε όλοι εμείς στον Ολυμπιακό αλλά και τη διαχείριση των καταστάσεων και των συνθηκών που είχαμε μέσα στη χρονιά. Όλοι ξέρανε πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρωταθλητής Ευρώπης και να το επαναλάβεις. Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και σαφώς ένιωσα μεγάλη χαρά αλλά όχι τόσο μεγάλη όση το βράδυ που πήραμε την Ευρωλίγκα.

Η χαρά μας ήταν τεράστια. Οπότε η πιο μεγάλη μου χαρά ήταν όταν κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό, δεύτερη χαρά όταν ήρθα στον Ολυμπιακό πέρυσι-ήμουνα μάλιστα στο ίδιο ξενοδοχείο όταν με κάλεσε ο Ολυμπιακός να υπογράψω- και τρίτη χαρά ήταν αυτή που λέτε εσείς, η ανάδειξή μου δηλαδή ως προπονητή της χρονιάς στην Ευρώπη. Στα ομαδικά αθλήματα το πιο σημαντικό είναι οι τίτλοι”.

– Στην αρχή αμφισβητηθήκατε, διαδεχθήκατε έναν πολύ μεγάλο προπονητή (τον Ντούσαν Ίβκοβιτς). Στη συνέχεια όμως με την πορεία σας στο φάιναλ φορ σας αποθέωσαν οι ίδιοι που σας αμφισβητούσαν. Έτσι είμαστε οι Έλληνες, των άκρων;

“Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, το βιώνουμε σ’ όλες τις συνθήκες και τα μέτωπα της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι μόνο στον αθλητισμό. Αυτός που προβάλλεται λίγο σε κάποια θέση είναι ο πιο εύκολος στόχος. Εγώ δέχθηκα μια τέτοια κριτική, πολλές φορές κακόβουλη από την αρχή της χρονιάς. Καταλάβαινα όμως το τι σημαίνει Ολυμπιακός και ποιες είναι οι απαιτήσεις, είχα υπομονή, στην αρχή επηρεάστηκα λίγο, στη συνέχεια όμως το αγνόησα. Ήθελα να κάνω τη δουλειά μου και μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας αυτό άλλαξε άρδην. Δηλαδή πλέον αντιμετωπίζομαι ως ο φιλόσοφος του μπάσκετ.

Βέβαια ούτε αυτά που μου έλεγαν τότε, ούτε αυτά που λένε τώρα ισχύουν, αλλά έτσι είναι η φυλή μας, είμαστε λίγο υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας. Απογοητευόμαστε πολύ από τις ήττες και ενθουσιαζόμαστε υπέρμετρα από τις νίκες και τους θριάμβους. Νομίζω ότι είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα”.

– Πήρατε έναν ακόμη παίκτη στη θέση του σέντερ, τον Μπράιαν Ντάνστον. Τι απομένει ακόμα για να κλείσει το ρόστερ του Ολυμπιακού;

“Άλλος ένας για τη θέση των ψηλών. Έχουμε τη δυνατότητα επειδή παρέμεινε ο Σπανούλης να πάρουμε Αμερικάνο ή κοινοτικό σ’ αυτή τη θέση αλλά σίγουρα θα πάρουμε έναν ψηλό ακόμα και θα δούμε στη συνέχεια αν χρειαστούμε έναν περιφερειακό γιατί η χρονιά στην Ευρωλίγκα είναι με πάρα πολλά παιχνίδια”.

-Κλείνοντας την κουβέντα μας, είστε Ολυμπιακός;

“Χωρίς αμφιβολία. Είμαι Ολυμπιακός από μικρός”.

– Οπότε στην ομάδα της καρδιάς σας για την κατάκτηση τίτλων που θα την κάνουν ακόμα πιο δυνατή;

“Αυτό πραγματικά είναι μια ευλογία. Καμιά φορά λέω η ζωή φτιάχνει ωραίες ιστορίες και είναι πολύ όμορφο να είσαι μέρος μιας ωραίας ιστορίας σαν κι αυτή”.

Πηγη:contra.gr