Η συνέντευξη του Μίτσελ στην “Marca”

Τι θα έλεγες αν τον περασμένο Αύγουστο σου έλεγαν πως τον Φλεβάρη θα προπονούσες ομάδα στην Αθήνα;
Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί στο μέλλον.

Θυμάσαι ότι ως παίκτης είχε παίξει ένα ματς στην Ελλάδα;
Ναι στο UEFA το 1985-86. Είχαμε χάσει 1-0 από την ΑΕΚ εδώ και είχαμε κερδίσει 5-0 στην Μαδρίτη. Ένας από τους παίκτες που έχω, ο Μανωλάς, είναι ανιψιός ενός από τους παίκτες εκείνης της ΑΕΚ.

Είσαι λιγότερο από ένα μήνα στην Ελλάδα. Πώς είναι εκεί η ζωή;
Μια χαρά. Ακόμα προσπαθώ να προσαρμοστώ και ανακαλύπτω νέες καταστάσεις. Ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος οργανισμός, ένας σύλλογος με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η κρίση φαίνεται στην καθημερινότητα;
Ναι, πάνω-κάτω τα πράγματα είναι όπως στην Ισπανία. Το βλέπεις ότι περνούν δύσκολα, η οικονομία υποφέρει, αλλά η εντύπωση που μου δίνει ο κόσμος είναι πολύ καλή. Μας φέρονται με μεγάλη αγάπη.

Δεν είναι ένα βήμα πίσω στην καριέρα σου να αφήσεις την Ισπανία για την Ελλάδα;
Για κανέναν λόγο. Είναι μια εμπειρία πολύ ενδιαφέρουσα και μια ευκαιρία για να γνωρίσω έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης του ποδοσφαίρου.

Τί σας έχουν ζητήσει από τον Ολυμπιακό;
Πρόκειται για έναν μεγάλο και σημαντικό σύλλογο, ο οποίος θέλει να γίνει πιο γνωστός στο διεθνές στερέωμα. Στη λίστα της UEFA είναι η ομάδα νούμερο 33 στην Ευρώπη, αλλά θέλουν να ανέβουν περισσότερο. Ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να γίνει κάτι παραπάνω από πρωταθλητής στην Ελλάδα, θέλει να έχει μεγαλύτερη σιγουριά στην Ευρώπη.

Τί σας έχουν προσφέρει;
Από την αρχή μου είπαν ότι είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος που παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Εργάζομαι κάθε μέρα με τον Ντάρκο Κοβάτσεβιτς και τον Χουάνθο Λορένθο για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Υπάρχουν καλοί παίκτες με ποιότητα, αλλά πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να αποκτήσουν πιο σωστό ρυθμό στο παιχνίδι.

Ένα παράδειγμα υπήρξε ο αποκλεισμός από τη Λεβάντε.
Αυτό ήταν ένα μάθημα που μελετάμε με τους παίκτες. Πρέπει να μας χρησιμεύσει ως δίδαγμα στο δρόμο μας, για να κατανοήσουμε την ένταση και τον ρυθμό που είναι απαραίτητα όταν παίζουμε στην Ευρώπη, έτσι ώστε να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Αυτό που είναι αρκετό για την Ελλάδα δεν φτάνει στο επίπεδο που απαιτείται στην Ευρώπη.

Αυτό είναι εύκολο να το εξηγήσει κάποιος σε μια μεγάλη ομάδα που έχει κερδίσει τα 14 από τα τελευταία 16 πρωταθλήματα και 5 από τα τελευταία 8 Κύπελλα στην Ελλάδα;
Αυτός είναι ο στόχος. Αν τον καταφέρουμε, ο δρόμος θα είναι πολύ πιο απλός.

Πώς συνεννοείστε με τους παίκτες;
Αυτό ήταν ένα από τα σημεία που με απασχολούσαν περισσότερο, έτσι ώστε να μπορώ να μεταδίδω σωστά αυτό που θέλω. Η επικοινωνία με τους παίκτες είναι βασικότατη. Έχουμε αρκετούς που μιλούν ισπανικά, αλλά ο Βίκτορ μιλάει αγγλικά. Εγώ προσπαθώ να τα βελτιώσω, αλλά έχουμε συνεχώς δίπλα μας έναν μεταφραστή.

Φτάσατε σε μια συγκυρία κάπως περίεργη. Η ομάδα έχει ήδη κερδίσει το πρωτάθλημα και έμεινε εκτός Ευρώπης.
Είναι αλήθεια. Υπήρχε η επιλογή να έρθω τον Ιούνιο, αλλά η διοίκηση του Ολυμπιακού μας είπε ότι τους ενδιέφερε να ξεκινήσουμε αμέσως, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση για να οργανώσουμε καλύτερα το μέλλον. Είναι αλήθεια πως το πρωτάθλημα έχει σχεδόν κατακτηθεί από την ομάδα, αλλά το πρώτο που κάναμε ήταν να πούμε στην ομάδα ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά όλους τους αγώνες που απομένουν και πως ο δικός μας στόχος είναι να κατακτήσουμε και τους 30 πόντους που απέμεναν. Ήδη έχουμε 9 στους 9, ξεκινήσαμε με 13 πόντους πλεονέκτημα και τους κάναμε 16, οπότε σίγουρα κάτι φαίνεται να έχουμε κάνει και εμείς σωστά. Θέλουμε κάθε παιχνίδι στο πρωτάθλημα να είναι μια προετοιμασία για την επόμενη σεζόν και το ίδιο θα κάνουμε στο Κύπελλο. Την Κυριακή εναντίον του Άρη κυρίως στο πρώτο ημίχρονο νομίζω ότι παίξαμε αρκετά καλά, στον δρόμο που ψάχνουμε.

Το να πας σε μια ομάδα που είναι σχεδόν πρωταθλήτρια στο μέσον της περιόδου σε κάνει να αλλάζει το προφίλ της δουλειάς σου;
Κατά κάποιο τρόπο ναι, γιατί παρόλο που σκέφτεσαι το παρόν πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή σου και στο μέλλον.

Με 16 πόντους διαφορά από τον δεύτερο και μόνο με 21 να απομένουν προς διεκδίκηση, είσαστε μια ανάσα από το να κερδίσετε τον πρώτο σας τίτλο ως προπονητής.
Μακάρι να είναι έτσι και επίσης στις 11 Μαΐου να μπορέσουμε να κατακτήσουμε και το Κύπελλο. Είναι πολύ ωραίο να κερδίζεις έναν τίτλο, αλλά εξίσου πολύ ωραίο να μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου και να θέλεις κάθε φορά να παίζεις και καλύτερα.

Η άφιξή σου στον Ολυμπιακό θα φέρει το καλοκαίρι Ισπανούς παίκτες;
Δεν το ξέρω. Προς το παρόν αναλύουμε, ψάχνοντας ένα ρόστερ 25 παικτών, ενώ παράλληλα μελετούμε δανεισμούς και αποδεσμεύσεις. Σκεφτόμαστε ότι θα χρειαστούμε 6-8 ποδοσφαιριστές, αλλά δεν γυρίζουμε την πλάτη μας σε κανέναν απ’ αυτούς που υπάρχουν. Βέβαια συγχρόνως γνωρίζουμε την κατάσταση που υπάρχει με την οικονομική κρίση.

Έχετε μπει ήδη στο πνεύμα του τι είναι Ολυμπιακός;
Ναι. Πρόκειται για έναν τεράστιο σύλλογο στην Ελλάδα με μεγάλη κοινωνική απήχηση και πάντοτε έχει παρουσία στα πρωτοσέλιδα. Υπάρχει πίεση που έχουν όλοι οι μεγάλοι σε οποιαδήποτε χώρα και η πίεση αυτή είναι τεράστια.

Σε αυτόν τον σύλλογο λατρεύεται ως είδωλο ο Ερνέστο Βαλβέρδε.
Είναι φυσιολογικό, γιατί έκανε μια καταπληκτική δουλειά και έθεσε τις βάσεις ώστε να αλλάξει το μέλλον του συλλόγου. Είναι λοιπόν λογικό όλος ο κόσμος εδώ πέρα να μιλάει με καλά λόγια για τον Βαλβέρδε.

Πώς κρίνεται το γεγονός ότι ένας Ισπανός προπονητής δεν μπορεί να δουλέψει σε δεύτερη ομάδα στην Ισπανία την ίδια σεζόν;
Θεωρώ ότι είναι μια ανοησία. Οι παίκτες μπορούν να αλλάζουν ομάδα, ενώ εμείς όχι. Πιστεύω πως θα ήταν σωστό να υπάρχει μια κοινή νομοθεσία.

Τί σημαίνει το γεγονός πως πάνω από 100 Ισπανοί προπονητές δουλεύουν εκτός της χώρας;
Ότι το ισπανικό μοντέλο δεν αξιολογείται μόνο από τις επιτυχίες της Εθνικής Ισπανίας και των συλλόγων, αλλά και σ’ ένα μεγάλο μέρος από τη δουλειά των προπονητών. Έχουμε πρωτοποριακές μεθόδους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ελίτ, αλλά προωθούν και τους ποδοσφαιριστές σε μικρότερες ηλικίες.

Υπάρχει στον ορίζοντα η πιθανότητα να προπονήσετε την Ρεάλ;
Δεν είναι κάτι που βρίσκεται στα σχέδια μου. Εκτός αυτού, πιστεύω ότι η Ρεάλ έχει έναν προπονητή, ο οποίος έχει συμβόλαιο σε ισχύ, οπότε τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Ο πάγκος της Εθνικής μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014.
Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο επόμενος προπονητής της Εθνικής δεν θα πρέπει να βρίσκεται στη τελευταία φάση της καριέρας του, κάτι το οποίο φαίνεται πως μέχρι σήμερα είναι κανόνας.

Αυτό σημαίνει ότι θεωρείτε τον εαυτό σας έτοιμο για να προπονήσετε την Εθνική;
Τόσο έτοιμο, όσο είναι επίσης ο Βαλβέρδε, ο Μπενίτεθ, ο Μανθάνο, ο Καπαρός και άλλοι.

Πώς βλέπετε τον αποψινό ημιτελικό του Κυπέλλου;
Πολύ ισορροπημένο, πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορεί να φαίνεται μετά το 1-1 του πρώτου παιχνιδιού. Πρόκειται για δύο ομάδες στο ανώτατο επίπεδο παγκοσμίως, ικανές για οποιοδήποτε πράγμα, σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου.

Αλλά ο αγώνας γίνεται στο «Καμπ Νόου». Αυτό δεν δίνει πλεονέκτημα στην Μπαρτσελόνα;
Δεν πιστεύω ότι ο παράγοντας έδρα είναι καθοριστικός για τέτοιες ομάδες. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να κρίνει την έκβαση του παιχνιδιού. Οι προσωπικότητες των παικτών και στους δύο συλλόγους βρίσκεται πάνω από την πίεση της κερκίδας.

Πώς ερμηνεύεται την άσχημη αγωνιστική παρουσία των ισπανικών ομάδων στο Champions League και το γεγονός πως μόνο η Λεβάντε συνεχίζει στο Europa League;
Είναι ένα ενδιαφέρον μάθημα για το ισπανικό ποδόσφαιρο αυτό που συνέβη. Πολλές φορές κοιτάμε τον εαυτό μας, χωρίς να βλέπουμε τι συμβαίνει έξω, κάτι με το οποίο συμβαίνει και στον Ολυμπιακό. Πρέπει να γίνεται ανακύκλωση, να γίνεται κατανοητό πως όλοι θέλουν να κερδίσουν τις ισπανικές ομάδες. Είναι ένα καλό καμπανάκι για το μέλλον, ότι από τις τέσσερις ομάδες μας του Champions League, δεν μπόρεσε να κερδίσει καμία.